Egyértelmű, büntető intézkedéseket is kilátásba helyező szabályozásra van szükség a tagállamok belső adatvédelmi rendelkezéseit megsértőkkel szemben – áll a parlament plenáris ülésére kerülő szövegben. A Martine Roure (szocialista, francia) által jegyzett jelentés több módosítást tartalmaz a Tanács javaslatához képest a személyek adatainak biztonsági okokból történő felhasználásával kapcsolatban.

A személyek adatainak védelmével összefüggésben létfontosságú, hogy a tagállamokban az adatkezelést felügyelő hatóság függetlenül működhessen, európai szinten pedig legyen egy felügyelő szerv, mely a tagállamok hasonló intézményeit és az európai adatvédelmi ellenőrt köti össze – olvasható a jelentésben. A képviselők ragaszkodnak hozzá, hogy a keretszabályozásban az adatvédelmet felügyelő hatóságokra vonatkozó szabályok alól ne lehessen kivétel.

A magánszemélyeket mindig informálni kell a rájuk vonatkozó adatkezelésről – áll a jelentésben. Sőt, az adatkezelési folyamat során az érintett személynek lehetőséget kell adni arra, hogy hozzáférhessen az adataihoz és módosíthassa azokat. A jelentés azt javasolja, a biztonsági kockázatot nem jelentő személyek adataihoz csak az adatkezelést felügyelő hatóság külön engedélyével lehessen hozzáférni. A képviselők szerint az adatok felhasználásánál mindig mérlegelni kell azok pontosságát és megbízhatóságát, a pontatlanokat pedig törölni vagy módosítani kell – így a jelentés.

A képviselők elképzelései szerint tilos lenne a személyek faji vagy etnikai eredetére, politikai véleményére, vallásos meggyőződésére, szakszervezeti tagságára, szexuális életére vagy egészségi állapotára vonatkozó adatok kezelése. Efféle adatok csak az arra jogosult hatóságok előzetes engedélye birtokában lennének gyűjthetők, és kizárólag terrorista vagy más súlyos bűncselekmények üldözésével vagy megelőzésével kapcsolatban lehetne őket felhasználni.