Az Alkotmánybíróság 2007. június 5-én megsemmisítette az Országos Választási Bizottság (OVB) ama határozatait, amelyek a Fidesz és a KDNP egészségügyet érintő népszavazási kezdeményezéseiről szóltak.

Az OVB említett határozatai értelmében nem lehetett volna népszavazást tartani azokról a kérdésekről, hogy a vizitdíj és a kórházi napidíj megszűnjön-e a népszavazást követő év január 1-jétől.

Ugyanezen a napon az Alkotmánybíróság megsemmisítette azt az OVB határozatot is, amely szerint nem lehet népszavazást tartani a képzési hozzájárulás (felsőoktatási tandíj) megszüntetéséről.

Az Alkotmánybíróság a népszavazást kezdeményezők kifogása alapján, soron kívüli eljárásban úgy döntött, hogy mind a három kérdés népszavazásra bocsátható.
A teljes ülés többségi döntése az OVB határozataiban foglalt érvek közül egyet sem fogadott el. Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy eredményes népszavazás esetén a kérdésekből nem következik a 2007. évi állami költségvetésről szóló törvény módosítása, és nincs szó burkolt alkotmánymódosításról sem. Mivel az Alkotmánybíróság már korábban eldöntötte, hogy a képzési hozzájárulásról tartandó népszavazás burkoltan sem eredményezi az Alkotmány módosítását, ezért ez alkalommal ezt a kérdést érdemben nem vizsgálta.

Az Alkotmánybíróság határozatai az OVB-t új eljárásra utasították és előírták, hogy az Alkotmánynak és a törvényeknek megfelelő kérdéseket tartalmazó aláírásgyűjtő íveket az OVB hitelesítse.

Az Alkotmánybíróság felhívta a figyelmet arra, hogy határozatai mindenkire kötelezők, az OVB-t nemcsak a határozatok rendelkező része, hanem azok indokolása is köti.
Az Alkotmánybíróság vizitdíjjal, illetve kórházi napidíjjal összefüggő határozataihoz dr. Bragyova András, dr. Holló András és dr. Lévay Miklós alkotmánybírók, a képzési hozzájárulásról szólóhoz pedig dr. Bragyova András alkotmánybíró csatolt különvéleményt.