Részben megváltoztatta a Bács-Kiskun Megyei Bíróság I. fokon meghozott döntését a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben V.L. I. rendű és Sz.S. II. rendű vádlottat az adóbevételt különösen nagymértékben csökkentő adócsalás bűntettével és más bűncselekményekkel vádolták meg.

A táblabíróság a vádlottak cselekményeit 3 rendbeli, társtettességben elkövetett, adóbevételt különösen nagymértékben csökkentő adócsalás bűntettének – amelyből 2 rendbeli folytatólagosan elkövetett –, és 2 rendbeli, társtettességben elkövetett, adóbevételt jelentős mértékben csökkentő adócsalás bűntettének minősítette. Nem változtak a büntetési tételek, így az I. rendű vádlott 4 év, a II. rendű vádlott 2 év szabadságvesztés büntetése jogerőre emelkedett.
Az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs.

Az I. rendű vádlott V.L.1993. december 1-én alapította meg a Business Air Kft.-t. A cég neve 1996. szeptember 9-én Business Air Hungary Kereskedelmi Kft-re változott, s 2000. november 23-a óta felszámolás alatt áll. A társaság székhelye mindvégig Kecskeméten volt.

A társaság tevékenységeként – számos egyéb mellett – bejegyzésre került a nem menetrendszerű légi személyszállítás, légi teherszállítás, repülőterek üzemeltetése, légiforgalmi szolgáltatás. A kft.-t elsősorban az I. rendű vádlott vezette, aki tulajdonosként irányítása alatt tartotta a céget. A II. rendű vádlott Sz.S. ügyvezetőként dolgozott a tulajdonosnak, az I. rendű vádlottnak alárendelve végezte feladatát.

A repülési tevékenységet a kft. a saját maga által üzemeltetett légijárművekkel látta el, az üzemanyagot nagyobb részben a Mol-tól, kisebb részben a Malév Rt. készleteiből vásárolta. 1995 és 1998 között 15 millió 263 ezer 729 liter üzemanyagot vettek, de ebből a cég legfeljebb 1 millió 588 ezer litert tudott felhasználni. A fennmaradó, mintegy 13,7 millió liternyi üzemanyagot a kft. ismeretlen módon használta fel. Mivel a cég a beszerzett kerozinból legalább a fenti mennyiséget nem a fogyasztási adóról szóló rendelkezésnek megfelelően hasznosította, a fogyasztási adót 1996 márciusáig jogosulatlanul igényelte vissza, illetve ezt követően a fogyasztási adót jogellenesen nem fizette meg. Így a cégnek 1995. augusztusától 1998 márciusáig 900,8 millió fogyasztási adóhiánya keletkezett. Emellett a társaságnak működése során az alábbi adóhiányai keletkeztek:

  • 349,6 millió Ft általános forgalmi adó
  • 89,6 millió társasági adó,

vagyis az adóhiány meghaladta az 1,3 milliárd forintot.

A vádlottak a cég irányítóiként tisztában voltak azzal, hogy a fogyasztási adómentesen beszerzett üzemanyagot nagyobb részben nem a repülés során használták fel. Ennek ellenére az adóbevallásokat és a mentesítési kérelmeket, valamint a felhasználással kapcsolatos okiratokat olyan tartalommal nyújtották be, mintha az üzemanyag felhasználása jogszerűen történt volna. Ezzel a vádlottak az adómegállapítás szempontjából jelentős adatokat rendszeresen valótlanul adtak elő, illetve elhallgattak, és az állami költségvetést megillető bevételt három adónemben csökkentették – mondta ki a Bács-Kiskun Megyei Bíróság.

Megismételt eljárás során (ugyanis a Szegedi Ítélőtábla két évvel ezelőtt a Bács-Kiskun Megyei Bíróságot új eljárás lefolytatására kötelezte az ügyben, mert a táblabíróság megítélése szerint az I. fokon eljáró bíróság ítélete akkor megalapozatlan volt, érdemi felülvizsgálatra alkalmatlannak bizonyult) két rendbeli, társtettesként elkövetett, az adóbevételt különösen nagymértékben csökkentő, folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntettében, két rendbeli, társtettesként, az adóbevételt különösen nagymértékben csökkentő adócsalás bűntettében és egyrendbeli, társtettesként, az adóbevételt jelentős mértékben csökkentő adócsalás bűntettében mondta ki bűnösnek a Bács-Kiskun Megyei Bíróság 2006. december 15-én V.L. (1959 – kecskeméti lakos) I. rendű vádlottat. Ezért őt a bíróság 4 év börtönbüntetésre ítélte és 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Az ügy II. rendű vádlottja, Sz.S. (1960 – székesfehérvári lakos) két rendbeli, társtettesként elkövetett, az adóbevételt különösen nagymértékben csökkentő, folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntettéért, két rendbeli, társtettesként, az adóbevételt különösen nagymértékben csökkentő adócsalás bűntettéért és egyrendbeli, társtettesként, az adóbevételt jelentős mértékben csökkentő adócsalás bűntettéért 2 év börtönbüntetést kapott és 2 évre tiltották el a közügyek gyakorlásától.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetések súlyosbítása érdekében nyújtott be fellebbezést, míg a vádlottak és védőik felmentést, a büntetés enyhítését, illetve új eljárás lefolytatását kérve fellebbeztek, így került az ügy megint a Szeged Ítélőtáblára.