Az előzetes várakozások szerint döntött tegnap a törvényhozás az országgyűlési biztosokról. A képviselők a titkos szavazáson Kállai Ernő jelölését támogatták, de Majtényi Lászlóét nem.

Az Országgyűlés 326 igen és tizennégy nem szavazattal Kállai Ernőt választotta a nemzeti és etnikai jogok biztosának. Majtényi László azonban nem lett az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, ugyanis csupán száznyolcvanhárman szavaztak mellette, viszont százötvenhatan ellenezték megválasztását. Mindkét poszthoz a jelenlévő 346 képviselő kétharmadának szavazata, legalább 258 igen kellett volna. Kállai Ernő a szavazás eredményének kihirdetése után letette az esküt a parlament előtt.

A Fidesz–KDNP-frakciószövetség a múlt héten jelezte, hogy nem fogja támogatni Majtényi megválasztását, mivel nem tartja pártatlannak.

Sólyom László köztársasági elnök a szavazás után újságírók előtt kijelentette: még nem tudja, hogy kit jelöl a posztra, az sem kizárt, hogy újra Majtényit nevezi meg. A jelölésre harminc napja van az államfőnek.

Az új adatvédelmi ombudsman megválasztásáig Péterfalvi Attila továbbra is országgyűlési biztos marad. Az államfő elmondta, hogy továbbra sem egyeztet a pártokkal a jelölésről. Szerinte ha ezt megtette volna, Kállai Ernő sem kapta volna meg a bizalmat. Sólyom László Majtényi elutasítása kapcsán azt mondta, sajnálja, hogy akadnak olyan képviselők, akik nem fogadják el: vannak pártatlan emberek. Az államfő szerint voltak olyan kormánypártiak is, akik nem támogatták Majtényi megválasztását.

Majtényi László lapunk ezzel kapcsolatos kérdésére azt mondta, a szavazás titkos volt, nem volt ott a szavazófülkében. Arra is kitért, hogy legközelebb nem vállalná el Sólyom László felkérését a posztra.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője az elutasítás utáni államfői jelölés okairól azt mondta, hogy nem kívánnak beleszólni a köztársasági elnök munkájába.