Ezen a héten tovább folytatódnak az új alapszerződésről szóló viták, a bel- és igazságügy miniszterek elfogadják a prümi szerződés kiterjesztését, míg az agrárminiszterek döntenek a kukoricaintervencióról. Az Európai Bizottság közzéteszi értékelését a magyar államháztartási hiány csökkentésére tett lépésekről és elfogadja a kiküldött munkavállalókról készült jelentést is.

Tanács

Ezen a héten várhatóan az új alapszerződésről szóló tárgyalások kapják a főszerepet, miután a német elnökség a jövő héten sorra kerülő csúcstalálkozóra ígérte az EU jövőjéről szóló útiterv elfogadását. A német elnökség csütörtökön teszi közzé jelentését a tagállamok álláspontjáról. A jelenlegi vitát több alapkérdés dominálja, így például, hogy az EU-nak legyen-e jogi személyisége, mi legyen a sorsa az alapjogi chartának, újratárgyalják-e az alkotmányban rögzített szavazási arányokat és, hogy a többségi szavazást kiterjesszék-e további területekre.

Sarkozy, francia elnök és Zapatero spanyol miniszterelnök a héten külön-külön tesz látogatást Varsóban, hogy megszülethessen a megállapodás a jövő heti csúcsra, míg Jaroslaw Kaczynski lengyel kormányfő június 6-án Berlinbe látogat.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Romano Prodival és Valdas Adamkus litván elnökkel hétfőn (2007. június 11.) esti villámlátogatást tesz Angela Merkel kancellárnál, ahol munkavacsora keretében beszélik át az EU új alapszerződésének lehetséges változatait, valamint a legvitatottabb kérdéseket.

Az EU-csúcsot június 21-22-én rendezik.

Közben kedden a bel- és igazságügy miniszterek Luxembourgban találkoznak, hogy jóváhagyják a prümi szerződést, amelyre az EP a múlt héten bólintott rá (2007. június 8.). A 2005 májusában, eredetileg hét tagállam – Belgium, Németország, Spanyolország, Luxemburg, Franciaország, Hollandia és Ausztria – által aláírt prümi szerződés célja, hogy lehetővé tegye személyes adatok – például DNS- és ujjlenyomat-információk – hatékony cseréjét a tagállami hatóságok számára a nemzetközi bűncselekmények, a terrorizmus és az illegális migráció elleni küzdelem elősegítése érdekében.

Az EU mezőgazdasági miniszterei hétfői ülésükön a zöldség- és gyümölcsszektorról, valamint arról vitáznak, hogy hogyan népszerűsítsék a gyümölcsfogyasztást az európai iskolákban. Az Európai Bizottság 103 millió eurós programot dolgozott ki.

A miniszterek várhatóan elfogadják majd a kukoricaintervenció megszüntetését is, amelyet a Bizottság javaslatával ellentétben – amely 2008-tól megszüntette volna a támogatást – csak fokozatosan, három év alatt kell majd megvalósítani. Az első évben 1,5 millió, a másodikban 0,7 millió tonna kukorica intervenciós készlet felvásárlására lesz lehetőség, míg a harmadik évben nulla lesz a mennyiség, ám a kukorica intervenciós rendszer bennmarad az uniós felvásárlási rendszerben – nyilatkozta korábban Gráf József, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

Európai Parlament

Az Európai Parlament ezen a héten bizottsági hetet tart. A polgári jogi bizottságban a képviselők az Európai Bizottság által javasolt új bevándorlási politikáról tartanak eszmecserét, amely egyenlőbben osztaná meg a terheket a tagállamok között. Múlt héten Franco Frattini újra felszólította a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket a Frontex – az EU határvédelmi ügynöksége – hatékonyabb működése érdekében.

A költségvetési bizottság tagjai az Európai Technológiai Intézet és a Galileo program finanszírozásáról vitáznak.

Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke a gazdasági és pénzügyi bizottság előtt jelenik meg, ahol beszámol a múlt heti kamatemelés hátteréről. Az EKB a múlt héten 2005 decembere óta nyolcadik alkalommal emelte az alapkamatot, legutóbb 4 százalékra.

Európai Bizottság

Az Európai Bizottság szokásos heti találkozóján várhatóan elfogadja a múlt hétről elhalasztott, a munkavállalók kiküldetéséről szóló jelentést. (2007. június 6.)

A Bizottság szerdán hozza nyilvánosságra a magyar államháztartási hiány csökkentésére tett lépések értékelését, amely a Bruxinfo értesülése szerint kielégítőnek találja majd a rendkívül magas államháztartási hiány leszorítására Budapest által eddig megtett intézkedéseket.