Csaknem három hete működnek a rendőrök által elkövetett jogsértések kiszűrésére létrehozott mobil ellenőrző egységek, ezek civil ruhás tagjai az egész ország területén bármikor ellenőrizhetik kollégáikat. Még nem fogtak törvénytelenül intézkedő rendőrt, de a tervek szerint létszámukat júliusig több mint harminccal növelik.

“A közterületi ellenőrzéseken felül a kapitányságok belső rendjét, fegyelmi helyzetét és az ügyeletek működését is vizsgálják az Országos Rendőr-főkapitányság három hete létrehozott mobil ellenőrző egységének munkatársai” – mondta Juhász István főkapitányi biztos.

Hozzátette: a nyílt paranccsal rendelkező, kétszer ötfős egységben dolgozó rendőrtisztek a kapitányságok fegyverszobáit, valamint az okmányolás rendjét és szakszerűségét, azaz a rendőrségek munkatársainak ügyirat-kezelési gyakorlatát is ellenőrizhetik. “A csoportok munkája arra is kiterjed, hogy megvizsgálják, miként kezelik és dokumentálják a jogszerűtlen rendőri intézkedések bejelentésére létrehozott zöldszámra érkező hívásokat az ORFK központi ügyeletén” – mondta Juhász István. Szerinte az egységek munkába állása óta nem értek tetten olyan rendőrt, aki a törvényeket vagy a belső szabályokat áthágva intézkedett volna, ezzel együtt Bencze József országos főkapitány egyetértésével, a közeljövőben növelhetik a belső ellenőrök létszámát.

A május 25-től működő mobil ellenőrző egység tagjai civil rendszámú autókkal és polgári ruházatban járják az országot, és a nyílt parancs felmutatásával bármely időpontban, valamennyi rendőri egységet, így a közterületeken intézkedők munkáját is vizsgálhatják. Az egységek tagjai arra is felhatalmazást kaptak, hogy az intézkedésen áteső állampolgároktól érdeklődjenek a rendőri eljárásról. Az ellenőröket a fővárosi és Pest megyei rendőrök közül, valamint az ORFK állományából válogatták ki. Feltétel volt, hogy semmilyen fegyelmi ügy ne szerepeljen a kiválasztottak szolgálati lapján, parancsnoki értékelésük pedig kiváló legyen.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumból származó információink szerint a tárca illetékesei előtt fekvő tervezetben az áll, hogy a belső ellenőrök létszámát júliusig negyvenháromra növelik, és az ORFK újra létrehozhatja a Salgó László volt főkapitány által megszüntetett belső ellenőrzési főosztályt. Ennek élére Juhász Istvánt, Gödöllő jelenlegi főkapitányát nevezhetik ki.

Naponta száz hívás érkezik a zöldszámra

Az ORFK tájékoztatása szerint, naponta átlagosan száz hívás érkezik a törvénysértő rendőri intézkedések megelőzésére, a rendőrök által elkövetett bűncselekmények felderítésére és az egyenruha viselésére méltatalan rendőrök kiszűrésére május 22-én létrehozott, ingyenes zöldszámra (06-80-204-830). A rendőrség illetékese beszámolt arról, volt olyan nap, amikor több mint 160 hívás érkezett a kezelőkhöz, de a telefonálók jelentős része tévesen értelmezte a lehetőséget, és az októberi eseményekkel, valamint tíz-húsz évvel korábbi sérelmekkel kapcsolatos bejelentéseket tett. Néhányan együttérzésükről biztosították a jogkövető állományt a közelmúltbeli rendőri jogsértések miatt. A zöldszám azonban arra való, hogy a tanúskodást is vállaló telefonálók a rendőrök által elkövetett törvénysértéseket bejelentsék.

Értesüléseink szerint az eddig beérkezett hívások mintegy három-öt százaléka tartalmazott olyan adatot, amely alapján az ORFK fegyelmi osztálya a bejelentésben szereplő információk kivizsgálására utasította a területileg illetékes parancsnokokat.