Hivatalos, pecséttel ellátott igazolás kell az Országos Meteorológiai Szolgálattól ahhoz hogy a viharkárok után pénzhez jussanak az önkormányzatok. Vis major keretre csak, akkor pályázhatnak, ha beszerzik ezt az igazolást. Ennek kell azt tartalmaznia, hogy akkor és ott valóban esett az eső, a papír 14800 forint plusz áfába kerül.

A Baranya megyei Nagypall községet rövid idő alatt háromszor öntötte el a sáros víz. A felhőszakadások miatt hétmillió forint kára keletkezett a falunak, ötszáz köbméter iszap került a patakba, hatszáz méter hosszan kell kitisztítani a medret, az utat pedig több helyen újra kell aszfaltozni. A vis major pályázathoz csatolniuk kell a kárfelvételi jegyzőkönyvet, szakértői véleményt és tervet a helyreállításról, testületi határozatot valamint fotókat a károkról. Ez azonban még mindig nem elég, kell egy igazolás az Országos Meteorológiai Szolgálattól, hogy akkor és ott tényleg felhőszakadás volt.

„Egy ilyen igazolás 14800 forint plusz áfába kerül és ezt csak tíz munkanapon belül tudják megküldeni, először faxon majd azután az eredetit postai úton. Addig viszont nem tudunk semmit lépni, mert enélkül befogadják ugyan a pályázatot, de nem tudják továbbítani” – mondta Grátz Erika Nagypall polgármestere.