Nem változtatott a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa a Bács-Kiskun Megyei Bíróság I. fokú ítéletében kimondott büntetési tételen, így az emberöléssel, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés miatt megvádolt volt kiskunhalasi határőr tiszt, P.I. ügyében a 10 év börtönbüntetés jogerőre emelkedett. Az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs.

A nőtlen, gyermektelen vádlott, P.I. 1998 áprilisától 2006 júniusáig a Kiskunhalasi Határőr Igazgatóságon teljesített szolgálatot, amikor az ellene emelt váddal összefüggésben megszüntették munkaviszonyát. A vádlott a határőrségtől törzszászlósi rendfokozatban szerelt le.

A vádlott 2002-ben ismerkedett meg P. A. sértettel, akivel még abban az évben összeköltözött egy kiskunhalasi lakásban. A vádlott és a sértett viszonyában már a kezdetektől problémát okozott a férfi alkoholfogyasztása, ami a vádlottból agresszivitást váltott ki. P. István együttélésük utolsó pár évében már rendszeresen, kéthetente veszekedett a sértettel, olyan hangosan szidalmazta, hogy sokszor a szomszédok mentek át a férfit lecsendesíteni. Előfordult, hogy az ittas vádlott az asszonyt pisztolyával megfenyegette.

2006. június 5-én egy barátjának pirtói tanyáján segédkezett a ház tetőcsatornájának kitisztításában, s munka közben mintegy hat üveg sört fogyasztott el. Amikor este kocsival hazaindultak, észrevette, hogy a tanyán felejtette a jegygyűrűjét. Egy italboltban várták meg, amíg ezt a gyűrűt ismerősük utánuk hozta, s eközben a vádlott tovább italozott. Az alkoholfogyasztást otthon sem hagyta abba a férfi.

A sértett ekkor rosszallóan tette szóvá, hogy a vádlott miért hagyta kint a tanyán a jegygyűrűjét. Emiatt a vádlott és a sértett között szóváltás alakult ki veszekedésük elmérgesedett, a sértett a férfit mellkasán és jobb szeme alatt is megkarmolta. A férfi emiatt elkezdett hangosan üvöltözni, majd elővette táskájából önvédelmi fegyverét, és mellkason lőtte az asszonyt. A történteket hallva a vádlott szomszédja telefonon szólt a rendőrségnek, míg a mentőszolgálatot a határőrség ügyeletese értesítette.

A sértettet a kiskunhalasi kórházba szállították, ahol meghalt. P. A. olyan súlyos sérüléseket szenvedett el, hogy élete szakszerű orvosi beavatkozás mellett sem volt megmenthető.
A cselekményt követően a vádlott lakásán házkutatást tartottak, s ennek során olyan lőfegyvert, lőszereket és lőszerelemeket találtak, amelyek tartására a vádlottnak nem volt engedélye.

Ezek után emberölés és visszaélés lőfegyverrel és lőszerrel bűntettében mondta ki bűnösnek a Bács-Kiskun Megyei Bíróság 2007. február 8-án P. I. (1977 – kiskunhalasi lakos) vádlottat, s ezért őt 10 év börtönbüntetésre ítélte, 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, és végleges hatállyal eltiltotta a fegyverviseléssel járó foglalkozástól. Az ítélet ellen a vádlott és védője – arra hivatkozva, hogy véletlen baleset következtében dördült el a fegyver – a cselekmény minősítésének megváltoztatása és a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.