Az EP által újonnan elfogadott rendelettervezet szerint megfelelő címkézés esetén bármilyen mezőgazdasági terményből lehet vodkát előállítani.

A bizottság eredeti javaslata három szeszesital-kategória létrehozását javasolta, az EP környezetvédelmi szakbizottsága azonban a Horst Schnellhardt (néppárti, német) által jegyzett jelentésben arra szavazott, hogy csak egy – egységes – kategória legyen.

A legnagyobb vita a vodka definíciója és címkézése körül bontakozott ki. A környezetvédelmi bizottság azt szerette volna, ha a hagyományos vodkát csak gabonából, burgonyából vagy melaszból állíthatják elő a termelők. A javaslat szerint a más alapanyagból készített vodka címkéjén nagy méretű betűkkel pontosan fel kellett volna tüntetni az alapanyagokat, s a betűk mérete nem lehetett volna kisebb, mint a ‘vodka’ szó méretének kétharmada. A javaslat a Tanáccsal való egyezetés után azonban kisebb változáson ment keresztül. Eszerint a hagyományos vodkát csak burgonyából és gabonából lehet előállítani (melaszból nem) és más alapanyagok csak akkor használhatók, ha azokat a címke világosan jelzi. A címke méretét azonban nem határoznák meg.

A vita azért alakult ki, mert a hagyományos vodkatermelő országok – Lengyelország, Svédország, Finnország, Észtország, Litvánia, Lettország és Dánia – szerették volna elérni, hogy a vodka elnevezést a gabonából, burgonyából és melaszból előállított italok is használhassák. Más tagállamok – a britek, az olaszok és a spanyolok – szerint azonban a vodkába nyugodtan kerülhet szőlő, cukorrépa, de akár citrusfélék is.

A Parlament jóváhagyta, hogy a szeszes italok megjelölésénél eddig is használt földrajzi neveket továbbra is lehet alkalmazni. Ezeket ki lehet egészíteni olyan technikai részletezéssel, mint például a skót whiskey-nél a „Highland” megnevezés. Az új földrajzi árujelzőkre vonatkozó kérelmek beterjesztését az adott tagállamnak minden esetben indokolnia kell. A kompromisszumos szöveg melléklete a következő magyarországi földrajzi árujelzős termékeket sorolja fel: Pálinka, Törkölypálinka, Szatmári Szilvapálinka, Kecskeméti Barackpálinka, Békési Szilvapálinka, Szabolcsi Almapálinka, Gönci Barackpálinka.

Bár a parlamenti szakbizottság két éves átmeneti időszakot javasolt, a kompromisszumos megállapodás értelmében az új jogszabály a kihirdetést követő három hónapon belül lesz hatályos. A Tanács június 28-29-én szavaz a jogszabályról.