Harmincnégy jogszabályjavaslatról határoz nyári szünet előtti mai utolsó munkanapján a parlament.

Előtte az új miniszterek teszik le esküjüket: Bajnai Gordon az önkormányzati és területfejlesztési tárca vezetője, Draskovics Tibor a közigazgatási reform végrehajtását irányító tárca nélküli miniszter lesz. Kiss Péter leendő kancelláriaminiszternek, a polgári titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszterjelölt Szilvásy Györgynek, valamint Lamperth Mónikának, a szociális és munkaügyi tárca új vezetőjének nem kell esküt tennie, ugyanis már eddig is miniszterek voltak.

A T. Ház várhatóan módosítja a rendőrségi törvényt, így a testület feladata lesz az államhatár őrzése, a határforgalom ellenőrzése is. Létrehozzák a Független Rendészeti Panasztestületet, amely a rendőrség szakmai tevékenysége feletti civil kontrollt teremti meg. Kikerül a tömegoszlatáshoz használható eszközök közül a gumilövedék.

Végszavazás lesz több olyan javaslatról, amellyel kapcsolatban a múlt héten koalíciós feszültség alakult ki. A szocialista frakció egy része ugyanis – ellenzéki közreműködéssel – olyan módosító indítványokat szavazott meg, amelyek ellentétesek voltak a kormány álláspontjával. Várhatóan helyreállítják a törvényjavaslatok eredeti szövegét. Az Országgyűlés határoz a villamos energiáról szóló törvény módosításáról, amely szerint 2008-tól megvalósulhat Magyarországon a villamosenergia-piac teljes liberalizációja. Döntenek az állami vagyonról szóló törvényjavaslatról is. Így létrejöhet a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács. Az előterjesztés felsorolja a tartós állami tulajdonban maradó vállalatokat, amelyek főként szocialista módosító indítványok nyomán az eredeti javaslathoz képest szaporodtak.

A Ház létrehozza az állami intézményeknek és szervezeteknek az Együtt Egymásért, Egy-másért Alapítvány működésével kapcsolatos korrupciógyanús ügyekben való részvételének körülményeit vizsgáló bizottságot. Szavaznak a közszférában érvényesítendő teljesítményelv bevezetéséről is.