Az Országos Rádió- és Televíziótestület (ORTT) egy év alatt csaknem 51 millió forint büntetést szabott ki a Sláger Rádióra a Bumeráng adásainak tartalma miatt.

Egy év alatt az Országos Rádió- és Televíziótestület (ORTT) csaknem 51 millió büntetést szabott ki a műsorszolgáltatóra 27 adás tartalma miatt. A testület indoklása szerint a műsor számos pontban megsértette a médiatörvényt. Előfordult: reggel olyan problematikus részletek kerültek adásba, amelyek a 12 év alattiaknak még nagykorú felügyelete mellett sem voltak feldolgozhatók. A médiahatóság több milliós kötbért szabott ki azért, mert a műsorvezetők viccelődtek deviáns és erőszakos cselekedeteken, például bérgyilkos felbérlésén, családon belüli erőszakon. Az ORTT az egyik elmarasztaló döntését azzal indokolta: “A drogfogyasztás került kedvező, a magatartásforma jótékony hatásait ecsetelő megvilágításba, a kábítószer káros egészségügyi, illetve társadalmi következményeit viszont nem említették.” Két augusztusi adás tartalma miatt pedig úgy döntöttek, a Bumeráng teljes időtartamára beszüntetik a rádió műsorszolgáltatási jogosultságának gyakorlását, azaz 5:50 és 9:50 óra között csendre ítélték a Slágert.

A sorozatos törvénysértések miatt a médiahatóság októberben úgy döntött, elrendeli a Bumeráng három hónapon át tartó folyamatos vizsgálatát a médiatörvény kiskorúak védelmét célzó rendelkezéseinek rendszeres megsértése miatt. A vizsgálat október 20-án kezdődött, és a folyamatos kontroll rendkívüli eredménnyel járt. A 90 nap alatt alatt 26 milliós büntetést szabtak ki a Slágerre. Az ORTT május 30-i ülésén vitatta meg a vizsgálat főbb tapasztalatait. A kuratórium úgy döntött, ha az országos műsorszolgáltatók rendszeres figyelése keretében kisorsolják a Slágert (ez hat-nyolc műsornap vizsgálatát jelenti havonta), az azt megelőző műsornap adását is ellenőrzik. Lapunk megkereste a médiahatóság vezetőjét, miért nem maradt meg a Bumeráng folyamatos kontrollja a rekordmennyiségű elmarasztalást figyelembe véve.

“A törvénysértések kapcsán a testület konzultációt kezdeményezett a rádió vezetőivel, ennek eredményeként a tavalyihoz hasonló súlyos törvény- és szerződésszegéseket az idén már nem tapasztaltunk” – indokolta Kovács György, az ORTT elnöke. Ennek ellenére az április 3-i adása már a médiahatóság elé került, tehát történhetett javulás, de nem szűnt meg a törvénysértő folyamat. Az ORTT keményebb büntetéssel is szankcionálhatná a rádiót, akár a műsorszolgáltatás felfüggesztésével is, de Kovács szerint a testület a fokozatosság elve alapján büntet.

A Sláger pedig, úgy látszik, bírja pénztárcával. A Bumeráng ugyanis egy év alatt 51 millió összértékű büntetést halmozott fel, ami a három hónapos ORTT-vizsgálattal kiegészülve tovább emelkedett ötvenhatmillió-hétszázezer forintig.