Míg az európai átlagot nézve javult a számlák kifizetésének időtartama, Magyarországon tovább nőtt a késedelmes napok száma a tavalyi évhez képest. Már minden negyedik hazai vállalat érez súlyos pénzügyi fenyegetettséget a nem fizető ügyfelei miatt, ami hazánk nemzetközi versenyképességét is rontja.

Az Intrum Justitia által 25 országban, 10 ezer üzletember bevonásával készített Európai Fizetési Kockázati Index (EPI) szerint Európában csökkent az átlagos kifizetési időtartam a 2007-es évben. A tényleges idő a számla elküldésétől annak rendezéséig 58,6 napra javult, szemben a 2006-ban mért 59,2 nappal. Bár Magyarországon az európai átlagnál hamarabb, 45,1 napon belül egyenlítik ki a szállítói tartozásokat, a tavaly mért 43,6 naphoz képest romlott a fizetési kockázat, ráadásul a késedelmes napok száma 16,3 napra emelkedett az egy évvel ezelőtti 14,8 naphoz képest.

Nincs tudatosság

A vállalatok többsége még mindig nem építette be a tudatos kintlévőség-kezelést a menedzsment folyamatok közé, pedig a figyelmeztető jelek egyértelműek. Az elmúlt egy évben a megkérdezett vállalatok 64 százaléka ütközött a gyenge fizetési morál miatt likviditási problémákba. Ami ennél is ijesztőbb, hogy a vállalkozások durván egyharmada megy csődbe, azért mert ügyfelei nem tudnak fizetni. Egy szakértő partner bevonásával drasztikusan javítható lenne a helyzet – mondta el Felfalusi Péter, az Intrum Justitia magyarországi vállalatának ügyvezető igazgatója.

Portugália a sereghajtó

Természetesen az Európában tapasztalható pozitív tendenciát is óvatosan kell kezelni. Amíg Finnországban mindössze 6,3 nappal lépik túl a számlák kiegyenlítését, hazánk legfontosabb exportpartnerei közül Csehországban 25,2, Olaszországban 23,9 napos átlagos fizetési késedelmet mutatott a felmérés. A sereghajtó Portugáliában a kifizetéseket a számla lejárta után 39,9 nappal teljesítik.

Számos magyar exportvállalat a helyi körülményekhez alkalmazkodó szakismeret és jogi szaktudás híján fokozott pénzügyi kockázatnak teszi ki magát külföldön. A külföldi kintlévőségek beszedésének a legegyszerűbb és leghatékonyabb módja, ha külső szakértő képviselőt bízunk meg ezzel a feladattal. Az egyes országokban különbözőek a jogi lehetőségek és a hivatalos eljárások, így a vállalatoknak nagyon kicsi az esélyük arra, hogy saját erőfeszítésük sikerrel jár – közölte Felfalusi.