Egyszerűbben és olcsóbban lehessen vállalkozást, illetve egyéni céget alapítani ezt a célt szolgálja az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvény koncepciója, amelyről szerdai ülésén döntött a kormány.

A kormány eltökélt abban, hogy olyan vállalkozói környezetet alakítson ki, amely növekedésre serkenti a gazdaságot, illetve ösztönzi az új vállalkozások piacra lépését.

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvény koncepciója egy olyan rugalmas vállalkozási forma kialakítására tesz javaslatot, amely azoknak kedvez, akik nem a társas vállalkozási formákat preferálják, hanem egyéni vállalkozóként akarnak boldogulni a piacon.

A koncepció szerint ugyanis egyszerűbbé és olcsóbbá válik a magánszemélyek vállalkozása, illetve az egyéni cég létrehozása.

Az egyéni céget alapító egyéni vállalkozók számára könnyebbséget jelenthet az az elképzelés, amely nem írja elő kötelező tőkeminimum jegyzését. Az egyéni vállalkozó választhat, hogy korlátlan felelőssége mellett működteti az egyéni céget vagy meghatározza azt az összeget, amelynek erejéig kötelezettséget vállal, pótbefizetés teljesítésével.

Előnyt jelent az is, hogy az egyéni cégek esetében nem lesz kötelező a jogi képviselet, nem lesz szükség vezető és ellenőrző testületekre. Olcsóbbá teszi a cégalapítást, hogy a koncepció alalpján az egyéni cégek létrehozásához nem lesz szükség közjegyző közreműködésére, ahogy illeték és közzétételi díj megfizetésére sem.

Hitelezővédelmi szempontból van jelentősége annak, hogy az egyéni cégekre kiterjedne a csődtörvény és a számviteli törvény hatálya.

A kormány döntése mintegy 450 ezer egyéni vállalkozót érint.