A közelmúltban vizsgálatot kezdett az APEH az autómatricás cégeknél. Sok kliens a havi hirdetési díj elmaradása után még egy kellemetlen ténnyel szembesül: ha korábban nem fizetett a kapott összeg után adót és tb-járulékot, most ezt kamattal és mulasztási bírsággal megfejelve kell teljesítenie.

A cégektől a szerződés értelmében az autón elhelyezett reklámokért kapott havi díj után ugyanis személyi jövedelemadót és tb-járulékot kell fizetni. Ha valamilyen gazdasági társaság szerződött a matricás vállalkozással, akkor pedig áfa, társasági és iparűzési adó elszámolása és befizetése bizonyosan terheli.

A vizsgálatot azután indíthatta el az APEH. hogy május végén letelt az szja bevallásának és befizetésének határideje, így összevethetővé váltak a bevallások és a matricás cégek nyilvántartásaiban lévő adatok.

Az autóreklámozással foglalkozó cégek közül elsőként az Il Ferrónál akadtak gondok: a cég még év elején jelentette be, hogy élve a szerződésben foglalt lehetőségével, februártól kezdődően három hónapig nem fizet ügyfeleinek.

A rendőrség május elején kezdett csalás miatt nyomozni az ügyben, várhatóan az igazságügyi könyvszakértő véleményét a jövő héten kapják meg – nyilatkozta Kormos Endre, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.

Közben az Il Ferrónál fiatalabb – körülbelül 1200 ügyféllel rendelkező – Hírautó sem fizet jelenleg. A cég mindenkit behívatott és egy megállapodást ajánlottak, amiben az állt, hogy az ügyfél nem mondja fel a szerződést a céggel, a Hírautó pedig vállalja, hogy szeptemberig kifizeti a márciusi és áprilisi elmaradt összeget. A megállapodásban azonban az is szerepel, hogy május, június és július hónapra nem fizet a cég.

A Független Hírügynökség információi szerint a Hírautó már a szerződéskötéskor figyelmeztette ügyfeleit, hogy adózni kell a megkapott pénz után, az éves bevallás előtt pedig megküldték az adóigazolásokat is.