Ha a tulajdonos időközben meghalt, akkor az örökösökön hajtják be az elmaradt parlagfű irtásért kiszabott bírságot. A hatóságok a földhivatali nyilvántartás alapján keresik meg azokat a földtulajdonosokat, akik elmulasztották a gyomirtást a földjükön. Békés megyében hétfőtől folyamatosan ellenőrzik a parlagfű irtást a földeken. Az allergén gyomnövény idén a szokottnál korábban virágzik, pollenjei már megjelentek a levegőben.

A gyomirtást elmulasztó földtulajdonosokat, illetve földhasználókat a földhivatali nyilvántartás alapján keresik meg. Gond akkor van, ha kiderül, hogy az illető időközben meghalt. Ilyenkor a települési jegyző segítségével kell az örökösöket kinyomozni, ebben az esetben ugyanis nekik kell megfizetni a bírságot, illetve a közérdekű védekezés költségeit – mondta el a Független Hírügynökségnek Mike Zsolt, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság igazgatója. Amennyiben a bírságot nem fizetik meg, azt az adóhatóság hajtja be kamatokkal együtt adó módjára.

Békés megyében tavaly 450 tulajdonost és földhasználót büntettek meg, a hatóságok összesen 13 millió 100 ezer forint bírságot szabtak ki. Ebből eddig 9 millió 300 ezer forintot fizettek be. A fennmaradt 3 millió 800 ezer forint esetében a rendezetlen tulajdon viszonyok tisztázása, illetve az örökösök megtalálása késleltette az ügyintézést. Ezekben az ügyekben a végrehajtást a növényvédelmi hatóság átadta az adóhatóságnak – tájékoztatott Mike Zsolt.

Békés megyében hétfőtől folyamatosan ellenőrzik a parlagfű irtást a földeken, a földtulajdonosokat erről előre értesítette a földhivatal. – Négyezer tulajdonost kerestünk meg levélben, felhívva figyelmüket a kötelező parlagfű irtásra, a települések jegyzői pedig megkapták az ellenőrzések menetrendjét – mondta Bak Péter a megyei földhivatal vezetője. A tavalyi tapasztalatok szerint Békés megyében Békéscsaba, Csanádapáca, Medgyesbodzás, Zsadány, Mezőgyán, és Sarkad környéke a legfertőzöttebb, ezért az ellenőrzéseket is ezeken a területeken kezdik meg.