Együttműködési megállapodást írt alá kedden az APEH Kiemelt Adózók Igazgatósága és a Nemzeti Nyomozó Iroda. Az adóhatóság és a rendőrség mostantól már, akkor értesítheti a másik szervet, ha nagy értékű gazdasági bűncselekmény gyanúja merül fel. A megállapodástól azt várják, hogy hatékonyabban deríthetik fel a bűnszervezetek pénzügyi hátterét és vonhatják el tőlük az illegálisan szerzett vagyont.

Az APEH Kiemelt Adózók Igazgatósága (KAIG) és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kedden aláírt megállapodása értelmében a két testület ezentúl kölcsönösen értesíti egymást, ha olyan jogsértést észlel, amely központosított ellenőrzésre adhat okot. Mindét testület eljuthat arra a pontra, ahol hatáskör vagy megfelelő információk hiányában nem tud továbblépni, ezért az adóhatóság és a rendőrség együttműködése lehetővé teszi, hogy a milliárdos nagyságrendű ügyekben gyorsabban léphessenek. Ilyenek lehetnek a pénzmosási és áfa-csalási ügyek, a határokon átnyúló jogsértő tulajdonosi vagy kereskedelmi kapcsolatok – mondta a sajtótájékoztatón Bolcsik Zoltán, az NNI igazgatója.

A két hatóság a központosításnak köszönhetően a remények szerint, mostantól könnyebben dolgozhat együtt. Eddig az APEH regionális igazgatóságai megállapították az adóhiányt, elvégezték az ellenőrzést, és ha bebizonyosodott a szándékosság, megtették a rendőrségi feljelentést. Mostantól az NNI-nek nem kell megkeresnie a regionális APEH-igazgatóságokat, hanem a közvetlenül az országos jogkörű Kiemelt Adózók Igazgatóságával (KAIG) veszi fel a kapcsolatot és már az adóellenőrzések közben bekapcsolódhat a vizsgálatokba. Mivel a rendőrség hasonló felépítésű szerv, ezentúl az NNI is értesíti a KAIG-ot a gyanús esetekről és megosztja vele az információit. Ez alapján az úgynevezett RAPID-csoportok elvégezhetik az ellenőrzéseket, és ez ugyancsak felgyorsítja az eljárásokat – mondta Szikora János, az APEH elnöke.

A központosított ellenőrzésektől azt várják, hogy hatékonyabban felderíthetik a pénzmosási és egyéb gazdasági bűncselekményeket. A szervezett bűnözés elleni harc leghatékonyabb eszköze a szervezetek vagyoni hátterének feltérképezése és az illegális vagyon megvonása, a cél pedig, hogy minél hamarabb, minél nagyobb mértékben kártalaníthassák belőle az államot vagy a sértetteket – mondta Bencze József országos rendőrfőkapitány. Hozzátette: az NNI tavaly két pénzmosási ügyben 4 milliárd forintos kárt leplezett le az APEH segítségével, valamint 200 olyan kínai állampolgár ügyeiről értesítették az adóhatóságot, akik összesen 20 milliárd forintot utaltak haza és közben 2,5 milliárd forintos adóhiánnyal megkárosították a magyar államot.

Az APEH KAIG jelenleg 56 bűncsoport ügyében vizsgálódik, némelyik csoportban negyven embert is érintett. Ezek között nyolc olyan ellenőrzés zajlik, amelyeket más szervek információ alapján indított el az APEH. Az elmúlt félévben 9,5 milliárd forintos adókülönbözetet állapítottak meg szabálytalan számítástechnikai és gépalkatrész-, cukor-, autó- és kozmetikai vagy takarítószer-kereskedelem miatt. A KAIG jelenleg újabb 20 bűncsoport ügyeinek vizsgálatát készíti elő, amelyekben felmerült a szándékosság gyanúja, ezért már most bevonták az NNI-t is, amely feltérképezi a szervezetek vagyoni hátterét. Az előkészítés egy-két hónapig tart, utána elindulhatnak a központosított ellenőrzések – mondta Juhász István, az APEH Kiemelt Adózók Igazgatóságának vezetője.