Lezárultak a tárgyalások az Európai Bizottság és Magyarország között az operatív programokról – jelentette be hétfőn Budapesten Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő. Most a Bizottságon a sor, hogy végleg jóváhagyja a programokat.

Lezárultak az egyeztetések Magyarország és az Európai Bizottság között az operatív programokról – jelentette be hétfőn Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A 15 magyar operatív programot, köztük hét-hét regionálisat és ágazatit még az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia. A jóváhagyásra néhány napon belül a Bizottság illetékes főigazgatóságai közötti belső konzultáció lezárultával kerül majd sor. A megállapodás tartalma addig nem publikus. Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter annyit elárult, hogy a benyújtott operatív programokhoz képest 5-10 százalékkal csökkent a turizmuson belül a szálláshely bővítésre fordítható források összege, amit a humán infrastruktúra-fejlesztés kap majd meg. Bajnai azt is elmondta, hogy a tervezettnél nagyobb önrészt kell vállalni a környezetvédelmi beruházásokból, ami az önkormányzatok számára jelent majd nagyobb terheket.

Az operatív programok elfogadásával immár minden területen száz százalékos biztonsággal ki lehet írni a pályázatokat. Bajnai szerint idén eddig már 18 pályázatot írtak ki az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, s ebből 8-at lezártak.

Az OP-k elfogadása után lehet benyújtani az úgynevezett nagy, 50 millió euró értéket elérő projektek dokumentációit, amelyeket külön kell elfogadtatni az Európai Bizottsággal. Ezek közé tartozik a budapesti 4-es metró beruházás is, amely formailag a közlekedési operatív program része, de amiről a projekt tervet ezután kell benyújtania Brüsszelben a fővárosi önkormányzatnak és tárgyalnia is róla.