Pár nappal a Londonban és a glasgowi repülőtéren meghiúsított terrorista akciók után az Európai Bizottság bejelentette: a terrorizmus elleni harc részeként az EU számos új intézkedés bevezetését tervezi, köztük egy az amerikaihoz hasonló légiutas-azonosító rendszer kiépítését.

Franco Frattini, az Európai Bizottság jogi- és belügyi biztosa sajtótájékoztatóján elmondta: a tervek szerint minden tagállamban létrehoznának egy-egy légiutas-ellenőrző központ, amely a schengeni rendszeren kívüli térségekből az adott országba tartók neveit, egyéb adatait elemezné. A központok uniós hálózatot alkotnának. Az új rendszer gyakorlatilag – az egyébként Brüsszel által sokat kritizált – amerikai módszert másolná, melynek részleteiről a közelmúltban állapodtak meg az EU és az Egyesült Államok vezetői. Az amerikai adatbázis jelenleg a légi utasok mintegy 34 adatát (PNR – passanger name records) tartalmazza, többek között az utas nevét, címét, telefonszámát, útlevél és hitelkártya adatait.

A terrorizmus elleni fellépés hatékonyabbá tételét szolgáló javaslatcsomagot az Európai Bizottság októberben terjeszti majd a tagállamok elé. A javaslatcsomag azt is szeretné elérni, hogy minősítsék bűncselekménynek, ha valaki az interneten közzéteszi, miként lehet pokolgépet készíteni, illetve, hogy hozzanak létre egy összeurópai rendszert a robbanóanyag-lopások utáni, minél gyorsabb riasztásra és információ-áramlásra. Emellett az Európai Bizottság javítani akarja a készültséget egy esetleges biológiai terrorakció kivédésére, valamint következményeinek gyors felszámolására is.