A Bizottság a jelenlegi, meglehetősen bonyolult, nemzetenként eltérő, számos kedvezményes kulccsal működő áfa-rendszer megújítását szorgalmazza. A Kovács László által csütörtökön közzétett jelentés alapján még 2010-ig érvényben maradhatnának a 2004-ben csatlakozott tagállamok által használt kedvezményes kulcsok.

Számos érdek ütközik az EU-ban jelenleg működő áfa-rendszer reformjával kapcsolatban: bár az Európa-szerte alkalmazott, derogációkkal és nemzeti kedvezményekkel tarkított, sokszor áttekinthetetlennek tűnő szabályozás egyszerűsítésért kiált, a kedvezményes adókulcsok megszüntetése a kormányokat egy nagyon hatékony politikai eszköztől fosztaná meg. A Bizottság tanulmányt készített a kedvezményes áfa-kulcsok összeurópai hatásáról, melynek célja széleskörű vita indítása, és a jelenlegi rendszernél egyszerűbb és átláthatóbb, makrogazdasági szempontból is kedvezőbb szabályozás megteremtése 2010-ig.

A tanulmány értelmében az egységes piac szempontjából országonként egy áfa-kulcs alkalmazása lenne a legkedvezőbb, amely amellett, hogy egyszerűsítené a jelenlegi szabályozást, növelné a fogyasztók jólétét, csökkentené a közös piac működésében megfigyelhető torzulásokat, valamint az üzleti szféra számára az áfarendszerhez való alkalmazkodás költségét is – állítja a Bizottság. A tanulmány ugyanakkor elismeri, hogy jelentős gazdasági előnyök származhatnak abból is, ha bizonyos termékekre vagy szolgáltatásokra csökkentett áfakulcsokat használnak a tagállamok.

Brüsszel ezért nem vitatja a tagállamok jogát arra, hogy nemzetgazdasági szempontból indokolt esetben éljenek alacsonyabb forgalmi adókulccsal, de figyelmeztet, ezek alkalmazása nem sértheti az egységes piac működését. A tagállamok alapvető termékek és szolgáltatások esetében, mint például az élelmiszerek, a kulturális, oktatási tevékenységgel összefüggő termékek, vagy a tömegközlekedés, illetve munkavállalással összefüggő vagy környezetvédelmi szempontból fontos területeken kedvezményes kulcsokat alkalmazhatnak.

A Bizottság várhatóan 2009 elején terjeszti majd elő az új jogszabálytervezetet, amely 2010-ben életbe is léphetne. A Bizottság annak érdekében, hogy a 2007-ben és 2008-ban lejáró átmeneti időszakok ne bonyolítsák még tovább az amúgy is nehezen áttekinthető rendszert, a tagállamoknak adott mentességek 2010 végéig való meghosszabbítását javasolja.