Az EU gazdasági és pénzügyi biztosa, Joaquin Almunia megerősítette: támogatja, hogy az unió valamennyi államában törvények garantálják a munkavállalóknak fizetendő minimálbéreket.

Nyilatkozatában a biztos felhívta a figyelmet arra, hogy elvileg az uniónak megvan a lehetősége arra, hogy kötelezze erre a tagállamokat. Miután azonban e kérdés tekintetében meglehetősen megoszlik a tagállamok gyakorlata, hozzátette: valószínűtlen, hogy erre a belátható jövőben sor kerül.
Jelenleg a 27 tagállamból 20-ban van törvényileg meghatározott minimálbér, a többi hét országban (Ausztriában, Cipruson, Dániában, Finnországban, Németországban, Olaszországban és Svédországban) kollektív szerződésekben rögzítik a legalacsonyabb béreket. Az unió vezetői már régóta foglalkoznak az uniós minimálbér meghatározásának gondolatával, mely az egész EU-ban lefektetne bizonyos minimális szociális sztenderdeket, de mindeddig nem jutottak ezzel kapcsolatban megállapodásra, mivel a kezdeményezés érzékenyen érint számos országot.

Az Eurostat legfrissebb felmérése alapján több mint tizenötszörös különbség mutatkozik a legmagasabb havi minimálbért biztosító Luxemburg (1570 euró), és a legalacsonyabb minimálbérrel rendelkező Bulgária (92 euró) között. Magyarország havi bruttó 258 euróval (idén január elsejétől 65 500 Ft) a nyolcadik legalacsonyabb bérű ország, a nemrégiben csatlakozott 12 ország közül viszont csak Csehországban és Szlovéniában magasabb a havi bruttó átlagjövedelem. (A felmérés csak a minimálbérrel rendelkező országokra terjedt ki.)

Nincs törvényileg meghatározott minimálbér az unió legnagyobb gazdaságában, Németországban, ahol a jelenlegi kormány is igen megosztott a kérdésben: míg a koalíció második legnagyobb pártja, az SDP szeretné, ha változtatnának a német szabályozásokon, Merkel kancellár és pártja, a CDU a jelenlegi rendszer fenntartása mellett foglal állást.