Fele annyi pénzt kaptak idén az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű települések a kormánytól Győr-Moson-Sopron megyében. Míg tavaly 1 milliárd jutott nekik, most alig 500 millió forintot kaptak. Már az eddigi megszorítások miatt is drámai takarékossági intézkedéseket vezettek be, év végére azonban már a bérek kifizetése is veszélybe kerülhet. Akik idén kiszorultak a finanszírozásból, már csak a működésképtelen önkormányzatok segélyezésére pályázhatnak.

Az 1800-as lélekszámú Enesén 20 millió forinttal kevesebből gazdálkodnak, mint 2003-ban. Ennyit vont el négy év alatt a kormány. Korábban nagy segítséget jelentett számukra az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű önkormányzatok támogatása, idén azonban a tavalyi 31 millió forint helyett – ennek körülbelül harmadát – 11 milliót kaptak. Enese polgármestere szerint a kistelepülések erőteljes leépítése folyik. Mesterházy József szerint a jelenlegi kormányzati politika – az iskolák, óvodák bezárását is beleértve – nem is vonhat mást maga után.

A Kapuvár melletti Szárföldön már posta és gyógyszertár sincs, most pedig az iskolát vonták össze a Kapuvárival, mert az önkormányzat már nem tudta azt működtetni. Ennek ellenére a tavalyi 14 millió után idén alig 4 milliót kaptak önhikis településként.

“Most a pályázatokban olyan kemény szigorításokat vezettek be, ami ellehetetleníti a kistelepüléseket. Ami eddig működési költségre volt 50 százalékos finanszírozási lehetőség, azt 30 százalékra lecsökkentették.” – fejtette ki Horváth Ferenc Szárföld polgármestere.

Van olyan község is, mint például Hédervár, amelynek egyetlen fillért sem ítéltek oda. A kistelepülések a megyei önkormányzathoz fordulnának, de ott is milliárdos a hiány.

“Nem káoszt hozó reformokra, hanem valódi vidéktámogató, a vidék megmaradását segítő politikára volna ma szükség Magyarországon.” -nyilatkozta Kara Ákos a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat alelnöke.

Tavaly 1 milliárd forint jutott Győr-Moson-Sopronban a hátrányos helyzetű települések finanszírozására. Ez idén azonban még az 500 milliót sem éri el. Akik most ebből a támogatásból kiestek, egyetlen esélyük maradt: hogy a működésképtelen települések segélyezésére benyújtják pályázatukat.