A büntetés-végrehajtás vizsgálja, hogyan tudta magát felakasztani cellájában a móri mészárlással gyanúsított N. László egy felmosó-nyél és egy lepedő segítségével. A korábban fegyőrként dolgozó férfi az ellenőrzések közötti időt használta ki az öngyilkosságra. A börtönőrök közben azt mondják, kevesen vannak, és a kormányzat nem foglalkozik velük.

N. László szigorúan őrzött, négyes biztonsági csoportba sorolt rab volt. Ez azt jelenti, hogy félóránként ellenőrizték zárkájában. Az őr a büntetés-végrehajtási parancsnokság szerint – pénteken este is időben ellenőrizte a móri mészárlással gyanúsított férfit. N. László az egyik ilyen ellenőrzés után akasztotta fel magát. Korábban maga is fegyőrként dolgozott a Markó utcai intézményben, ezért pontosan tudta, hogyan tudja kijátszani az őröket – az öngyilkossághoz a zárkában lévő takarítófelszerelést is felhasználta: egy felmosófához rögzítette a lepedőcsíkokból csavart kötelet.

A büntetés-végrehajtás parancsnoka az ügyben vizsgálatot rendelt el. A Független BV Szakszervezetek Országos Szövetsége reméli, hogy nem az őrök nyakába akarják varrni N. László öngyilkosságát. Kucsera Miklós általános alelnök szerint nehéz helyzetben vannak a büntetés-végrehajtásban dolgozók. Az őrök 70-80 ezer forintos bérért dolgoznak – heti 70-75 órában. Az őrzési pótlék havonta 1800 forint, amit nem is kap meg mindenki, ráadásul sztrájkolni sem tudnak.

“A kormányzat nem áll velünk szóba. Gyurcsány úr nem válaszol a leveleinkre. A miniszter úr maga helyett az államtitkárt küldi. Elismerik hogy probléma van gond van, tenni kéne, de konvergencia program van, költségvetési megszorítás van, talán 3-4 év múlva.” – mondta el Kucsera Miklós.

Csak tavaly közel 1000-en hagyták ott a büntetés-végrehajtást. A szakmából hiányzik 207 tiszt, és több mint 500 őr. N. László fogvatartási helyén a Venyige utcai objektumban mindössze 1 őr jut 150 elítéltre.

Kucsera szerint ha így folytatódik a büntetés-végrehajtás szakmájának elértéktelenedése, rendkívüli események következhetnek be, mivel fiatal őrök képzetlenek és nem tudják kezelni a különböző helyzeteket.

A büntetés-végrehajtás reformját még Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter kezdte el, utódja Takács Albert korábban azt ígérte: visszaállítják a szakma becsületét.