Magyarország energiapolitikai stratégiájának 2007-2020 közötti tervezete jelen formájában nem ad megfelelő energiapolitikai keretet – állapítja meg a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTSZ).

A közleménye szerint az országos zöldszervezet pénteken nyújtotta be a stratégiáról kialakított véleményét a gazdasági minisztériumnak, amelyben rámutatnak, hogy a termelés és fogyasztás szerkezete összefügg az energiafelhasználással, ezért javaslatuk szerint konkrét – például évente 1 százalékos – energiafelhasználás-csökkentési célt kell kitűzni, mert ez hozhatja csak meg a szükséges szerkezeti váltást.

A stratégiának az egész gazdasági struktúra energiahatékonyságán kell javítania, és jobban meg kell határoznia, hogy a magyar gazdaság milyen szerkezeti pályát kövessen a megújuló potenciálok alapján. E cél eléréséhez hatékony gazdasági szabályozók és szemléletformálási eszközök szükségesek – hangoztatja az MTSZ.
A zöld szervezet a stratégia főbb formai hiányosságai között megemlíti, hogy az nem méri fel Magyarország energiaszükségletét, nincs benne helyzetfelmérés, és csak 13 évre tekint előre.

Biomassza, bioüzemanyag

Szerintük szakítani kell azzal a megalapozatlan előfeltevéssel, hogy Magyarországnak évről-évre több energiára van szüksége, ehelyett át kell gondolni, hogy melyek a valós szükségletek.
Az MTSZ szerint a biomassza, s benne abioüzemanyagok előnyben részesítése nem indokolt, mivel a bioüzemanyag-gyártás nagy területeket használ fel, veszélyeztetheti a természeti erőforrásainkat és bizonyos körülmények között még több energiába kerül az előállítása, mint a kinyerhető energia maga.

Ezért a biomassza felhasználás lehetőségeit alapos hatáselemzésnek kell kitenni, és ennek alapján létre kell hozni egy kritériumrendszert. A biomassza felhasználásnak elsősorban a hulladékként keletkező biomasszára kell irányulnia – hangsúlyozza közleményében a szövetség.