A hét elsősorban a július 23-i kormányközi konferenciára való készülődés jegyében telik, melyen a tagállamok a reformszerződés pontos szövegezéséről kezdenek tárgyalni. A Bizottság jelentést tesz közzé a férfiak és nők azonos javadalmazásáról, a Parlament a feltételezett lengyel és román CIA-kapcsolatokról tárgyal.

Európai Parlament

Luis Amado portugál külügyminiszter a héten megkezdi a technikai előkészületeket a kormányközi konferenciára, kedden (2007. július 17.) az Alkotmányt létrehozó Konvent elnökével, Valery Giscard d’Estaing-nel közösen egyeztet az Európai Parlament alkotmányügyi bizottságával. A külügyminiszter mellett a portugál kormány többi minisztere is Brüsszelbe utazik a hét elején, ahol az EP különböző bizottságait tájékoztatják a portugál elnökség szakpolitikai prioritásairól.

Kedden (2007. július 17.) vitatják meg az EP érintett (állampolgári jogokkal foglalkozó, külpolitikai, valamint emberjogi) szakbizottságai a Romániában és Lengyelországban feltételezetten illegálisan működő fogolytáborokról szóló európa tanácsi jelentést, melyen a dokumentum készítője, Dick Marty is részt vesz. A jelentés szerint több éven keresztül működtek titkos, a CIA által irányított fogdák Romániában, és Lengyelországban, melyet a Marty-jelentés szerint mindkét ország titkosszolgálati képviselői megerősítettek, annak ellenére, hogy Varsó és Bukarest határozottan tagadta a vádakat. Marty szerint az EU tagállamai tisztában voltak azzal, hogy a CIA Európában illegálisan elrabolt és fogva tartott terrorista tevékenységgel megvádolt személyeket, ami ellentétes az Európa Tanács emberjogi előírásaival, melynek betartására minden tagállam kötelezettséget vállalt.

Európai Bizottság

A Bizottság heti szokásos találkozóján, szerdán (2007. július 18.) fogadja el a férfiak és nők azonos javadalmazásáról szóló jelentését. Az unióban a nők jelenleg átlagosan mintegy 15 százalékkal alacsonyabb fizetést kapnak, mint a férfiak, és a különbség nem csökken. Szintén ezen a napon teszi közzé a Bizottság azt a jelentést, mely az édesvíz szűkösségével és szárazsággal kapcsolatos problémák kezelésére határoz meg hosszú távú prioritásokat.

Sztavrosz Dimasz, az unió környezetvédelmi biztosa hétfőn (2007. július 16.) tárgyal először a nemrégiben létrehozott éghajlatváltozással foglalkozó ideiglenes EP-bizottsággal. A bizottság feladata többek között, hogy segítsen meghatározni, milyen konkrét lépéseket tegyen az EU a globális felmelegedés csökkentése érdekében.

Szintén hétfőn (2007. július 16.) tárgyal az EP alkotmányügyi bizottságával Siim Kallas adminisztrációs ügyekért felelős biztos az unió működésének átláthatóságát növelő tervezetről. A korábbi megvesztegetési botrányok elkerülése érdekében a biztos egy olyan regiszter bevezetését javasolja 2008 tavaszától, melyben a mintegy 15 000 brüsszeli lobbistának nyilván kellene tartania éves költségvetését és forgalmát, jelezve, hogy mely támogatótól vagy ügyféltől származnak bevételei. Brüsszel legerősebb lobbistái máris bojkottal fenyegetik az új tervezetet.

Tanács

Hétfőn (2007. július 16.) ülésezik a Mezőgazdasági és Halászati Tanács, a találkozón a portugál elnökség prioritásainak ismertetésén túl a szakminiszterek tárgyalnak többek között a Bizottság által javasolt borpiaci reformról, valamint az unió cukoriparával kapcsolatos szabályozásokról is. A miniszterek szavaznak egy genetikailag módosított burgonyafajta termesztésének engedélyezéséről is, amely az antibiotikumra is rezisztens gént tartalmaz, és amelyet keménytő és állateledel gyártására használnának. A Greenpeace szerint a génkezelt burgonya a környezetre és az emberi egészségre is veszélyes lehet.

Csütörtökön és pénteken (2007. július 19-20.) ül össze a Versenyképességi Tanács, amelyen a miniszterek a kutatásról és a tudományról értekeznek.