A határőrséggel összevont rendőrség négy főkapitány-helyettessel működik januártól – mondta Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter. Bencze József főkapitány elképzelhetőnek tartja, hogy peren kívül állapodjanak meg az őszi zavargások károsultjaival.

Bűnügyi, rendészeti és gazdasági helyettese is lesz a jövőben az országos rendőrfőkapitánynak, és a Köztársasági Õrezred parancsnoka is ilyen besorolásban marad – mondta Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter, valamint Bencze József főkapitány az ORFK-nak a határőrséggel történő összevonásáról és a szervezet új állománytáblájáról, nevek említése nélkül tartott sajtótájékoztatóján. Elhangzott: a bűnügyi és rendészeti főkapitány-helyettes alárendeltségében önálló főosztályként működnek a jövőben a szolgálati ágak, és regionális rendszerben tevékenykednek tovább a gazdasági ellátó igazgatóságok.

A Rendészeti Biztonsági Szolgálatnál profiltisztítás várható, a jövőben a szervezet Készenléti Rendőrség néven alapvetően közrendvédelmi és csapaterős feladatokat lát el, ennek a Terrorelhárító Szolgálat is része marad. Átalakul az autópálya-rendőrség is: az egyes pályaszakaszok alosztályai a területileg illetékes megyei főkapitányságok alárendeltségébe kerülnek, Ferihegyen pedig létrejön a repülőtéri rendészeti tevékenység egységes szervezete, a Repülőtéri Biztonsági Igazgatóság. A schengeni külső határszakaszokon a meglévő szervezeti és létszámviszonyok fenntartása mellett a 33 határrendészeti kirendeltség önálló marad.
Bencze József kérdésünkre, miképp illeszkedik a beiktatásakor ígért jóval erősebb kommunikációról szóló elképzelései közé, hogy ezt a területet az ORFK Hivatala alá szervezik, közölte: ettől még lehet szervezettebb és jobb a rendőrségi tájékoztatás. Mint mondta: nem változik, hogy a szóvivő és munkatársai a főkapitány közvetlen irányítása alatt állnak.

Felvetésünkre, hogy a fővárosi rendőrséghez hasonlóan, az ORFK is hajlandó lenne-e fizetni az őszi megmozdulások idején a rendőri fellépés nyomán megsérülő és kártérítést követelő áldozatoknak, elmondta: a BRFK jelenleg a 2003-as Gesztenyés kerti jogellenes oszlatás kapcsán folytat ilyen tárgyalásokat, de nem kizárt, az ORFK is megpróbál megegyezni az olyan esetekben, ahol bizonyíthatóan felelősség terheli, ha az ügyekben indított bírósági eljárások a megfelelő stádiumba érnek. “A rendőrség érdeke a peren kívüli megállapodás ezekben az esetekben.”