Másik helyszínt is elképzelhetőnek tart a baranyai lokátornak Sólyom László. A köztársasági elnök azonban konkrétumokat nem árult el. A feltételezések szerint a Hármashegy és a Tenkes lehet csak az újabb helyszín.

“A tubesi lokátor vállalható kompromisszum a honvédelmi és a természetvédelmi érdek között. A hegytető értéktelen terület, már tönkre van téve, be van kerítve (…), természetvédelmi szempontból teljesen közömbös” – mondta a többi között Sólyom László köztársasági elnök július 15-én este A szólás szabadsága című tévéműsorban. Szerinte azonban van még a Tubesen kívül is helyszín, amely alkalmas a NATO-lokátor felépítésére. A köztársasági elnök nem mondta meg, hogy pontosan mire gondol, de azt mondta: ha megkérdezi a miniszter, neki elárulja. Mint hangsúlyozta: ezen a helyen emberemlékezet óta titkos berendezések működnek.

“A korábbi vizsgálatok alapján a Tubesnél és a Zengőnél csak kevésbé alkalmas helyszínek jöhetnek szóba a NATO-lokátor megépítésére” – jelentette ki Sólyom László szavaira reagálva Szekeres Imre honvédelmi miniszter. A tárca vezetője azt mondta, feltételezi, de biztosan nem tudja, hogy a köztársasági elnök melyik lehetőségre gondolt.

A kormány döntése előtt Juhász Ferenc és Persányi Miklós akkori szakminiszter konzultált a köztársasági elnökkel. A lokátorállomásnak másodfokú építési engedélye van, de a civilek a közelmúltban megtámadták. A tubesi lokátort ellenzők örülnek, hogy az államfő szerint is van másik helyszín a radarállomás felépítésére, ezért felszólítják a projekt szakmai felelőseit, keressék meg – mondta a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője Pécsett egy sajtótájékoztatón. A lehetséges újabb helyszínek kapcsán Vicze Csilla és Kővári János, a mozgalom vezetői egybehangzóan azt mondták, nem kívánnak találgatni, és attól is elzárkóznak, hogy másik területet jelöljenek meg, mert ez a szakemberek és a honvédelmi tárca feladata.

A témában jártasak szerint két helyszín jöhet még szóba: a 604 méter magas Hármashegy és a 408 méteres Tenkes. A két hegytetőn jelenleg is katonai és meteorológiai berendezések üzemelnek.

Bánkúton nincs gond

Péccsel ellentétben a Heves megyei Nagyvisnyón nem váltott ki tiltakozást a Tubesre tervezettel teljesen megegyező NATO-radarállomás. A létesítmény nem zavarja a lakosságot, mert korábban egy korszerűtlen szovjet típusú lokátor működött a területen. “Ha tehát a radar működésének egészségkárosító hatása lenne, már régen tapasztaltuk volna a településen” – mondta Csőgér Bálint polgármester.