Jozias Van Aartsen korábbi holland külügyminiszter lesz a Nabucco-gázvezeték megépítését célzó beruházás uniós koordinátora. Az Európai Parlament illetékes bizottsága a Nabucco mellett három más kiemelt uniós energiaprojekt koordinátorának személyére is áldását adta

Az Európai Parlament ipari-, kutatási- és energiaügyi bizottsága kedden (július 17.) jóváhagyta annak a négy európai koordinátornak a jelölését, akik a kiemelt uniós energia-beruházások végrehajtásáért, a munka összehangolásáért lesznek felelősek. A koordinátorok feladata, hogy stratégiai támogatást nyújtsanak és gyakorlati tanácsokat adjanak a projektek megvalósításához.

A Magyarország szempontjából is nagy jelentőségű Nabucco gázvezeték-beruházás uniós koordinátora az a Josias Van Aartsen lesz, aki korábban Hollandia külügyminisztere volt. Az észak-európai áram-összeköttetés megteremtését célzó projektért Wladyslaw Mielczarski lengyel professzor, a szélerőmű-beruházásért Georg Wilhelm Adamowitsch egykori német gazdasági miniszter, míg a villamos áramrendszerek Franciaország és Spanyolország közötti összeköttetését célzó projektért Mario Monti korábbi uniós versenyjogi biztos lesz a felelős. A koordinátorok évenként számolnak majd be a Bizottságnak, a Parlamentnek és a tagállamoknak a beruházások előrehaladásáról.