A Bizottság ma egy olyan stratégiát fogadott el, amely támogatja a mobiltelevíziós szolgáltatások elterjedését mind a 27 tagállamban. A Bizottság arra ösztönzi a tagállamokat és az érintett ágazatot, hogy segítsék elő és gyorsítsák meg a mobiltelevíziós szolgáltatások kiépítését Európában, és ehhez mindenütt egységesen a DVB-H szabványt használják.

„A mobil műsorszórás fantasztikus lehetőség arra, hogy Európa megtartsa és megerősítse a mobiltechnológiák és audiovizuális szolgáltatások terén betöltött vezető szerepét – nyilatkozta Viviane Reding, az információs társadalomért és a médiáért felelős európai biztos. – Európa most választás előtt áll: vagy globális vezető szerepet vív ki magának, mint tette az Európában kifejlesztett GSM-alapú mobiltelefonos szolgáltatások esetében, vagy hagyja, hogy más régiók arassák le az igen ígéretes mobiltelevíziós piac gyümölcseit. Szerintem nem várhatunk. Ideje, hogy az európai ipar és a kormányok mobiltelevízióra kapcsoljanak.”

A mobiltelevíziózás európai elterjedtsége eddig eléggé csekély, pedig az EU versenytársai már sokat fejlődtek ezen a téren. Ha Európa nem lép mihamarabb, könnyen elveszítheti versenyelőnyét. Dél-Korea Ázsia legfejlettebb mobiltelevíziós piaca, ott a mobiltelevíziózás penetrációja már közel 10%-os. Az EU-ban élen járó ország Olaszország, de a penetráció még ott is csak alig 1% körüli.

A Bizottság elkötelezte magát a mobiltelevíziózás felkarolása és sikerre juttatása mellett, mert ez a piac 2011-re elérheti a 20 milliárd eurós nagyságot, és mintegy 500 millió fogyasztóhoz juthat el. A mobiltelevíziózás belső piacának megerősítéséről szóló, ma elfogadott bizottsági közlemény kulcsfontosságú ahhoz, hogy a tartalom-előállítók, a mobilszolgáltatók és a hardvergyártók számára üzleti lehetőségeket, valamint munkahelyeket teremtsen, a fogyasztók számára pedig újabb hozzáadott értékkel bíró szolgáltatásokat tegyen elérhetővé.

A mobiltelevíziózás elterjedését a Bizottság szerint három alapvető tényező befolyásolja:

  • Szabványok és műszaki átjárhatóság: A Bizottság mindenképpen szeretné előmozdítani egy egységes szabvány használatát, hogy a mobiltelevíziós műsorszórás műszaki megvalósításának különböző lehetőségei ne vezessenek a piac szétdarabolódásához. Az 1980-as évek végén a Bizottság és a tagállamok által is erősen támogatott GSM-szabvány világméretű sikere jól példázza az egységes szabvány használatának előnyeit. A mobiltelevíziózás jövőjének biztosításához jelenleg a DVB-H technológia (Digital Video Broadcasting for Handhelds) tűnik a legmegfelelőbbnek; 18 európai országban végeztek vele sikeres kereskedelmi és műszaki próbákat, és használata világszerte is egyre terjed. Ezért a Bizottság az elkövetkezendő hetek során előkészíti a DVB-H szabvány felvételét az EU hivatalos szabványjegyzékébe (ezt a Hivatalos Lapban teszik közzé), hogy jogi eszközökkel is támogassa alkalmazását mind a 27 tagállamban. Szorosan figyelemmel fogja követni a következő néhány hónap piaci fejleményeit, és 2008-ban javaslatokat tesz a DVB-H használatára, sőt, ha a helyzet úgy alakul, kötelezővé tételére.
  • Spektrum: A ma nyilvánosságra hozott közlemény hangsúlyozza a „digitális többlettel”, vagyis a hagyományos analóg műsorszórásról a digitálisra való átállással felszabaduló spektrummal kapcsolatos uniós stratégia szükségességét. A Bizottság felszólítja a tagállamokat, hogy a lehető leghamarabb szabadítsák fel a mobil műsorszóráshoz szükséges spektrumot, így elsősorban az UHF (470–862 MHz) sávot. Általános az egyetértés abban, hogy műszaki szempontból ez a frekvenciatartomány a legalkalmasabb a multimédiás mobilszolgáltatások nyújtására. A Bizottság a biztonság kedvéért kezdeményezte egy másik frekvenciasáv, az úgynevezett L-sáv (1452–1492 MHz) megnyitását is a mobiltelevíziózás előtt.
  • Kedvező szabályozási környezet: A mobiltelevíziózás szabályozásához az egyes országok egyelőre meglehetősen eltérően állnak hozzá. Ez az egész Unióban bizonytalanságokat teremt e téren. A Bizottság úgy vélekedik, hogy a mobiltelevíziózás egy most kialakuló szolgáltatás, ezért nem szabad túlszabályozni. A jövőben a Bizottság szeretné megszervezni a helyes gyakorlatok cseréjét, és útmutatást nyújtani ahhoz, hogy a mobiltelevíziózás engedélyezési rendszerei egy egységes kereten belül alakuljanak ki.

A 2008-as év a Bizottság szerint kulcsfontosságú a mobiltelevíziózás európai uniós elterjedése szempontjából. Több jelentősebb sportesemény – például a labdarúgó Európa-bajnokság és a nyári olimpiai játékok – egyedülálló lehetőséget teremt új szolgáltatások bevezetésére és arra, hogy a fogyasztók megismerjék ezt az újfajta technológiát.

EMBC

A Bizottság a mobiltelevíziózás népszerűsítése érdekében 2006 márciusában szorgalmazta egy Európai Mobil Műsorszórási Tanács (EMBC) létrehozását. Ez a fórum a távközlés, a hardver- és a szoftvergyártás, a műsorszolgáltatás és a tartalomipar területéről gyűjtötte egybe az érdekelteket. A testület létrehozása azonban nem eredményezte olyan megoldások kialakulását, amelyek mögött a teljes iparág felsorakozott volna. Ezért döntött m