Az új hazai szabályozás szerint májustól a hulladékgazdálkodással foglalkozó vállalatok menedzsmentje teljes vagyonával felel a cég ügyeiért.

“Nem ismeretes előttem a német szemetet hazánkba szállító cég vagyoni helyzete, ám úgy ítélem meg, a négyszázmillió forintos bírság a cselekmény súlyához képest megfelelő arányú” – mondta Erdey György, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára. Egyben hozzátette, a büntetéssel sújtott vállalat minden bizonnyal megfellebbezi a döntést, és akkor fény derül majd a cég pénzügyi viszonyaira is. Az új szabály egyébként az ezerötszáz tonna német kommunális hulladékot hazánkba szállíttató vállalkozásra még nem vonatkozik, mivel a bűncselekményt korábban követték el.

A törvényi változás másik fontos eleme, hogy májustól a hulladék-importőrök, csak banki garancia vagy pénzügyi letét ellenében dolgozhatnak. Májustól a Vám- és Pénzügyőrség bárhol ellenőrizheti és a környezetvédelmi szakemberek megérkezéséig visszatarthatja a szállítmányokat. Korábban csak feljelenthették a törvénysértőket, s mire a szakhatóság felkereste az adott vállalkozás telephelyét, már bottal üthették a szemét nyomát.