Nincs ok a tervezettnél, vagyis 2008 január elsejénél későbbre halasztani az egyes országos schengeni csatlakozását, mert az ahhoz szükséges információs rendszer bevezetése a meghatározott ütemterv szerint halad – jelentette ki pénteken Pozsonyban a szlovák belügyminiszter.

A schengeni bővítésről és az Európai Unió belső határainak védelméről tárgyalnak péntek délután Pozsonyban az európai országok képviselői. Magyarországot Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter képviseli az egyeztetésen.

A fórumon Robert Kaliòák szlovák belügyminiszter Szlovénia, Málta, Olaszország, Portugália, Németország és Ausztria belügyminiszterét látja vendégül, valamint az Európai Bizottság képviselőit.

A jelenlegi SIS I+ schengeni információs rendszer 18-nál több ország számára nem képes biztosítani a szükséges szolgáltatásokat, ezért elengedhetetlen egy újabb szoftver kifejlesztése. A SISone4all ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a 2004-ben EU-taggá vált országok 2007 végéig csatlakozni tudjanak a SIS I+ rendszerhez.

A soros EU-elnök Portugália belügyminisztere, Jose Magalháes (zsuzé magalens) Pozsonyban hangsúlyozta: Liszabon számára elsődleges célkitűzés a schengeni bővítés. Bár szerinte egyelőre nem minden csatlakozni kívánó ország készült fel teljesen az integrációra, mégis reméli, hogy a régebbi schengeni tagországoknak köszönhetően képesek időben teljesíteni a feltételeket.

A fórumot röviddel azután rendezik meg, hogy az Európai Bizottság júliusban jelentést tett közzé a közös gazdasági zónához csatlakozók felkészültségéről. Szlovákia szerint a korábbi, kritikusabb hangvételű jelentéssel szemben a mostani elismerően szól Pozsony eredményeiről. A csatlakozás Csehországnak is kiemelten fontos.