Tartható népszavazás arról, hogy Magyarországon törvénybe iktassák-e az ebéd utáni sziesztát – ezt a beadványt is elfogadta hétfői ülésén az Országos Választási Bizottság. A testületre a következő hetekben több mint nyolcvan olyan beadvány elbírálása vár, amelyet magánszemélyek népszavazási vagy népi kezdeményezés formájában nyújtottak be.

“Akarja-e, hogy a köztársaság Országgyűlése törvényt alkosson a szieszta bevezetéséről” – így szól az a népszavazási kezdeményezés, amelyet az Országos Választási Bizottság a hétfői napirendjén szereplő kérdések közül hitelesített. A testület harminchét, népszavazást kezdeményező kérdést tárgyalt, és az ebéd utáni szieszta felvetése mellett még kettőt hitelesített.

A döntés szerint gyűjthető aláírás arról, hogy a földterület megművelőjét illesse meg elővásárlási jog tanya vagy termőföld vásárlása esetén, valamint annak a kérdésnek a támogatásáról, hogy az egészségügyi intézmények működtetésének módjáról az önkormányzatok dönthessenek.

Az Országos Választási Bizottság napirendjére vett kérdések között az egészségügyi hozzájárulás januártól történő eltörlése, az orvosi hálapénzről adott számla kötelezővé tétele, valamint a 2010-től ingyenes autópálya-használatról szóló kezdeményezés is szerepelt. Volt, aki azzal fordult a bizottsághoz, hogy legyen népszavazás az élelmiszereknek kizárólag az élelmiszerboltban történő árusításáról, és valaki arról is szavaztatott volna, hogy az önkormányzatok csak a lakott területtől legalább ötszáz méterre engedélyezhessenek politikai nagygyűléseket.

Az országos választási testület által ugyancsak elutasított, az alkotmánybírák bérezésére vonatkozó kérdés szerint a válaszadó egyetérthetne vele, hogy a testület tagjainak fizetését a felére szállítsák le, és a megmaradó összeget egészségügyi fejlesztésre fordítsák.