A gumilövedékek bevetésének ügye továbbra is rendezetlen. Az őszi tüntetések idején a bekövetkezett eseményekkel a rendőrségnek számolnia kellett, ráadásul január elsejétől a tömegoszlatás ezen módját az uniós jogszabályok is tiltani fogják.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) egy fegyverszakértői jelentésre hivatkozva már felhívta a figyelmet arra, hogy a rendőrség ősszel jogtalanul vetett be gumilövedékes fegyvereket a Gyurcsány Ferenc és kormánya távozását követelő tüntetők ellen. A jogvédő szervezet álláspontja szerint a rendszeresített eszközök között sem a sörétes vadászfegyverek, sem a gumilövedékes lőszerek nem szerepelnek, ezért ezek nem minősíthetők törvényes kényszerítő eszközöknek. A TASZ hangsúlyozta: az ilyen fegyverek alkalmazását meg kell előznie egy rendszerbe vételi eljárásnak, valamint a rendőrség által ugyancsak elmulasztott hatásvizsgálatoknak.

Mint ismert, a több embernek is maradandó fogyatékosságot okozó gumilövedékes fegyverekről a szakvélemény megállapította: célzási pontosságuk nem megfelelő, csak olyan távolságból lehet velük pontosan lőni, ahonnan már életveszélyes sérülést, sőt halált okozhatnak.

Időközben a Rendőrségi Biztonsági Szolgálat új első emberének, Papp Károlynak a nevével jelzett bizottság megállapította, hogy az őszi zavargások során többek között a rendőrség gumilövedékes akciója is szabálytalan volt. Ezzel szemben a Népszava információja szerint a gumilövedékek használata szabályosnak tekinthető. A lap hírforrásként Szabadfi Árpádot, az országos rendőrfőkapitány helyettesét nevezte meg, ám a dandártábornok a Magyar Hírlappal közölte: ilyet ő senkinek sem mondott.

“Sem a Morvai-, sem az Ignácz- vagy a Papp-bizottság megállapításait nem kérdőjeleztem meg. Csupán a TASZ által megfogalmazott állításról nyilatkoztam, s közöltem, hogy jogi értelemben véve a gumilövedékek bevetése nem ütközött törvényi gátakba” – jelentette ki Szabadfi Árpád. Mint mondta, az ezt megelőző szakmai vizsgálatok eredményeit a rendőrség nagyon komolyan fogta fel, azóta is elemzi, és a napi munkában hasznosítani próbálja. “Az őszi zavargásokon tapasztaltakról leírt bírálatokból tanultunk, a rendőrképzésben például már szerepelnek a vizsgálatok bizonyos tanulságai, s mindent megteszünk azért, hogy a hibák ne ismétlődjenek meg” – mondta a dandártábornok.