Felsőfokú végzettségűek a jövőben könnyebben kapnak munkavállalási engedélyt az Európai Unióban. Az Európai Bizottság bevándorlás politikáért felelős tagja, Franco Frattini megerősítette, hogy konkrét javaslattal áll elő, hogy megkönnyítse az unión kívüli, magasan szakképzettek munkavállalását.

Az EU zászlóról „kék kártyának” elnevezett tartózkodási engedély – eltérően az amerikai zöld kártyától – nem ér fel egy állandó letelepedési engedéllyel, csupán néhány esztendőre szól.

Viszont lehetővé teszi, hogy aki egy másik uniós tagállamban talál munkát, az két esztendő után országot váltson. Ha visszatér hazájába, négy-öt esztendő után különösebb bürokratikus nehézség után ismét munkát vállalhat az EU területén.

Ennek az a célja, hogy megelőzze az agyelszívást, vagyis az EU nem akarja elszívni a fejlődő országok elitjét. A korlátozott idejű tartózkodási engedély kibocsátásával viszont konkurálni akar a hagyományos bevándorló célpontokkal, Ausztráliával, Új-Zélanddal vagy Kanadával.

Az Egyesült Államok a zöld kártya kibocsátásával sok diplomást csábított Észak-Amerikába, ahol az egyetemeken, kutatóintézetekben a helyi lakosság számához képest rendkívül túlreprezentált az arányuk.