Magyarországon az egyik legmagasabb a feketemunkások aránya az uniós tagállamok között. Szakértők az illegális foglalkoztatás csökkentéséhez elengedhetetlennek tartják a terhek mérséklését és az engedélyezések egyszerűsítését.

A feketemunka arányát a gazdaság egészében huszonöt-harminc százalékra becsülik azok a szakértők, akiket az MTA egyik kutatóintézete és a Panta Rhei Társadalomkutató Bt. munkatársai kérdeztek meg a Migráció és feketemunka Európában című kutatásuk elkészítéséhez. Ez az arány jóval magasabb az Európai Bizottság korábban közzétett adatánál, amely a feketemunka arányát a GDP tizenhét százalékára teszi hazánkban. A bizottság jelentése szerint azonban a tizenhét százalékkal is nagyhatalomnak számítunk a feketemunkában az uniós tagállamok között. A listán előkelő helyen szerepel Lettország (tizennyolc százalék) és Görögország (húsz százalék) is, míg Ausztriában és az Egyesült Királyságban a GDP-nek mindössze másfél-két százalékát teszi ki az illegális foglalkoztatás aránya.

A Panta Rhei kutatásából az is kiderül, hogy a magyarországi feketemunkások tizenöt-húsz százaléka külföldi állampolgár. A szakértők úgy becsülik, hogy hatvan százalékuk magyar nemzetiségű, és kilencven százalékuk a szomszédos országokból érkezik hazánkba.

A válaszadók többsége az illegális foglalkoztatás okaként az adó- és bérterhek nagyságát jelölte meg. Szerintük a probléma leküzdéséhez mindenképpen csökkenteni kellene a terheket, és egyszerűsíteni az engedélyezéseket.

Szintén fontosnak tartják az Európai Unión belüli szabad munkavállalás megvalósítását, az egységes migrációs koncepció kidolgozását és a külföldi szakképesítések elismerését.