Hajléktalancégek működtek milliárdos számlagyárként. Több óriáscég, köztük Siemens kapcsolatban állt ezekkel a kft.-kel, bár a cég vezetője ezt cáfolja. Mindenesetre a Nemzeti Nyomozó Iroda is felfigyelt az ügyletre, és vizsgálatot indított.

A hajléktalancégek története 2001-ben kezdődött. A rendőrségi gyanú szerint Schrödl András könyvvizsgáló a Boráros téri Jolly presszóban állította össze “cégvezetői” csapatát. A számlagyárat működtető Schrödl itt találkozott többek között a hajléktalan Cserhalmi Rudolffal és Kutrucz Lászlóval, akiknek pénzt és megélhetést ígért.

“2001-ben a Jolly presszóban ismerkedtem meg Schrödl Andrással, aki megkérdezte, szeretnék-e pénzt keresni. Mondtam, hogy persze. Erre adott harmincezer forintot” – mondta Kutrucz László. Schrödl a következő találkozón felajánlotta Kutrucznak, hogy cégvezetővé teszi, valamint több kft.-t is a nevére írat. Schrödl András ugyanígy szervezett be további fél tucat hajléktalant. Meghatározott alkalmakkor találkozott az ötletgazda öt-hat hajléktalannal a Királyhágó téri bankfiókokban, ahol aláírásukkal hitelesítették a pénzkivéteket és -betéteket.

A hajléktalanok mindezt heti néhány ezer forintért tették, és fogalmuk sem volt arról, hogy a nevükön lévő cégek milliárdos számlagyár részei. 2005-ben a rendőrség gyanút fogott, Schrödl pedig eltűnt, azóta sem akadtak a nyomára. “Jelenleg is folyik a nyomozás az ügyben. Elfogatóparancs van érvényben Schrödl András ellen. Az ügyben érintett hajléktalanokkal szemben pedig megindult az eljárás” – mondta Horváczy Emese a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője. Cserhalmi Rudolf, az egyik “cégvezető”, 2005 októberében életét vesztette, két hónappal az után, hogy a rendőrség elkezdte vizsgálni az ügyet. Néhány céget már törölt a cégbíróság a névjegyzékből.

A számlagyár másfél milliárd forint értékben bocsátott ki számlákat, olyan méretű cégeknek is, mint a Siemens. “Tagadhatatlan, hogy a Siemens is szerződéseket kötött az érintett társaságokkal, és e mögött nem volt valós üzleti tevékenység. De nem a cég ellen nyomoznak” – mondta korábban Szentkuti László, a Siemens új vezetője.

A gyanú szerint a hajléktalancégeken keresztül értékesítették több városi, valamint budapesti egészségügyi intézmény orvosi berendezését, egy részük számviteli és adószakértői tevékenységet végzett, némelyiknek még üzemanyag-kereskedelmi engedélye is volt. Tegnapi lapszámunkban azt írtuk, hogy a Siemens német anyacége az energetikai szektorra a turbina-, erőművi, a szállítási, az orvosi és az ipari szolgáltató részlegre terjeszti ki a korrupciós vizsgálatokat. Ezzel szemben csak az energetikai szektorban folyik ilyen ellenőrzés. A magyar vállalat vezetője novemberre tervezi kialakítani a cég új stratégiáját.