Az Európai Bizottság szorosan együttműködik Kínával annak érdekében, hogy megelőzzék újabb veszélyes anyagokat tartalmazó termékek európai piacra kerülését.

E hét kedden (augusztus 14-én) az amerikai Mattel cég kénytelen volt világszerte mintegy 18,2 millió kínai gyártású játékát beszedetni a boltok polcairól, miután kiderült, hogy a játékok egészségre káros mennyiségben tartalmaznak ólmot, illetve apróbb tartozékaik könnyen meglazulhatnak, melyeket a gyerekek lenyelhetnek, vagy akár beszippanthatnak. Nem ez volt az első ilyen eset a hónapban: korábban 1,5 millió más típusú játékot hívott már vissza a piacokról a Mattel, míg szintén a hónapban az unió egy figyelmeztetést tett közzé bizonyos egészségre potenciálisan veszélyes, kínai eredetű fogkrémekkel, testápolókkal és hajfestékekkel kapcsolatban.

Az Európai Unió importjának több mint negyede származik kínai piacokról, de még ennél is nagyobb az aránya a kínai termékeknek a veszélyesként elkönyvelt termékek között: 2006-ban az unió piacán veszélyesnek minősített 900 termék mintegy fele származott ebből az országból, ami valamelyest jobb helyzetet tükröz, mint a 2005-ös adat: ez az arány akkor még 80 százalék körül volt.

A riasztó statisztikák hatására ugyanis 2006 elején az unió aláírt egy termékbiztonsági együttműködési megállapodást Kínával, melynek értelmében Peking hozzáférhet az EU termékbiztonsági és riasztó rendszeréhez, a RAPEX-hez. Peking így nyomon követheti a veszélyesnek minősített és piacról visszavont termékeket, valamint értesítheti a kínai termelőket a problémáról, és intézkedéseket hozhat a veszélyesnek minősített termékek előállításának módosításáról.

Bár a rendszerhez már több mint másfél éve hozzáférnek a kínai hatóságok, az EU fogyasztóvédelmi biztosa mégsem elégedett az egyezmény kínai végrehajtásával. Meglena Kuneva véleménye szerint ugyanis Peking nem használja ki megfelelően a RAPEX adottságait, mert nem követi nyomon valamennyi kínai termékekkel kapcsolatos riasztást. Ugyanakkor Kína már a múlt hónapban jelezte, negyedévente jelentés készít az unió számára a termékbiztonsági rendszer használatáról.

A folytatódó termékbiztonsági botrányok ugyanakkor igen nagy veszteséget jelentenek Kínának, mivel a „kínai termék” az olcsóság mellett egyre inkább a silány, illetve egészségre veszélyes áru szinonimájává is válhat Európában.