Az unió portugál elnöksége egy nyilatkoztában élesen kritizálta az egyesült államokbeli Texast a halálos ítéletek végrehajtása miatt, melyet kegyetlen és embertelen cselekedetnek minősített.

„Véleményünk szerint a halálbüntetés eltörlése alapvető fontosságú az emberi méltóság védelme, illetve az emberi jogok haladó fejlődése szempontjából” – fogalmazott az unió nevében Lisszabon, hozzátéve: „nincs rá bizonyíték, hogy a halálbüntetés elrettentően hatna az erőszakos bűncselekményekre, mindazonáltal annak visszafordíthatatlansága lehetetlenné teszi – az egyébként minden jogrendszerben előforduló – igazságszolgáltatási tévedések helyrehozatalát.

A nyilatkozat apropója, hogy az amerikai államban ma a 400. halálbüntetés végrehajtására készülnek azóta, hogy 1976-ban egy szövetségi bírósági döntéssel helyreállították a halálos ítéletek gyakorlatát. Valamennyi USA tagállam közül Texasban alkalmazzák a leggyakrabban ezt a büntetést, 1976 óta országszerte mintegy 1090 embert végeztek ki, ennek több mint harmadát Texasban.

Rick Perry, texasi kormányzó egy brit televíziónak nyilatkozva kifejtette: a büntetés szerinte igazságos és megfelelő, hiszen „a texasiak évekkel ezelőtt úgy döntöttek, ez a legalkalmasabb mód a texasi állampolgárok ellen elkövetett legborzasztóbb tettek megbüntetésére.” Nyilatkozatában finoman jelezte, hogy az európai országok foglalkozzanak inkább saját ügyeikkel, ahelyett, hogy Texas belügyeibe avatkoznának.

Az EU 27 tagállamában, csakúgy, mint az Európa Tanács 47 országában tilos a halálbüntetés. Idén februárban az unió elfogadott egy határozatot, melyben a halálbüntetések globális felfüggesztését szorgalmazza. Egyes tagállamok – mint például Olaszország – szeretné kiterjeszteni ezt a kezdeményezést az ENSZ Közgyűlésének országaira is.

Jelenleg a világ 68 országában legális a halálbüntetés, de közülük 30 nem alkalmazta ezt a büntetést már legalább tíz éve.