Azután, hogy a Bizottság augusztus 2-án megnyitotta a barangolási díjakat táblázat formájában ismertető „név és rossz hírnév” honlapot, az új uniós barangolási rendelet értelmében minden mobilszolgáltató értesítette a Bizottságot a fogyasztói eurotarifájáról.

Így mostanra az összes eurotarifa megtalálható a Bizottság honlapján. Az Európában barangoló mobilfelhasználók számára az első eredmények jó hírt jelentenek: a 27 EU-tagállamból 23-ban legalább egy mobilszolgáltató a rendeletben meghatározott plafonnál alacsonyabb barangolási díjat kínál.

„Az EU folyamatos nyomásának köszönhetően mára a fogyasztók Európa egészére vonatkozóan felmérhetik az új barangolási eurotarifákat – nyilatkozta Viviane Reding, az EU telekommunikációért felelős biztosa. – Nagy megelégedésemre szolgál, hogy mára az összes mobilszolgáltató megfelel a szabályoknak, és hogy a három hete még kóborló néhány fekete bárány is visszatért azóta a nyájhoz. Attól azonban, hogy a kép teljes, még nem oldódott meg minden feladat. A nemzeti távközlési szabályozó hatóságokkal karöltve a Bizottság mostantól kezdve a barangolási kínálatok minőségére, áttekinthetőségére és felhasználóbarát jellegére koncentrál. Ez őszre lehetővé teszi, hogy felmérjük, nőtt-e a verseny a barangolás piacán, és a fogyasztók valóban jobb ajánlatokat kapnak-e.”

A Bizottság augusztus 2-án útjára indított honlapja felsorolja mind a 27 tagállam összes szolgáltatójának ajánlatát (l. IP/07/1202). A táblázat alapjául az EU 95 mobilszolgáltatójának a július közepén küldött kérdőívekre adott válasza szolgál. A Bizottsághoz kezdetben 74 válasz érkezett. Egyes szolgáltatók vagy csak később tájékoztatták a Bizottságot ajánlataikról, vagy kiigazították a korábban megküldött információikat. Miután a két utolsó szolgáltató – az észt EMT és a ciprusi Areeba – is elküldte ajánlatát a Bizottsághoz, mára teljes az EU-körkép.

Összességében véve az új uniós barangolási rendelet végrehajtása zökkenőmentesnek tűnik. A 27 EU-tagállamból 23-ban legalább egy mobilszolgáltató az új rendeletben meghatározott plafonnál alacsonyabb barangolási díjat kínál. Az eurotarifát a legtöbb mobilszolgáltató már a rendeletben meghatározott határidő előtt felvette kínálatába vagy aktiválta.

A jövőben a Bizottság az Európai Szabályozók Csoportjával közösen részletesebb minőségi értékelést készít az eurotarifára való áttérésről. Az eredmények igen fontosak azon értékelés szempontjából, amelyet a Bizottságnak 2008. december 30-ig kell átnyújtania az Európai Parlamentnek és a Miniszterek Tanácsának.

Az EU új barangolási rendelete, amely 2007. június 30-án lépett hatályba, arra kötelezi a mobilszolgáltatókat, hogy legkésőbb július 30-ára eurotarifát biztosítsanak és kínáljanak fel fogyasztóiknak. A rendelet értelmében a külföldön kezdeményezett, illetve fogadott barangoló mobilhívások percdíja nem haladhatja meg a 0,49, illetőleg a 0,24 eurós határt (HÉA nélkül). A szolgáltatókat arra ösztönik, hogy a plafonnál alacsonyabban megállapított áraik terén versenyezzenek, ahogyan az eddig 23 tagállamban már meg is kezdődött.

Részletesebb tájékoztatás a Bizottság barangolásról szóló honlapján található: http://ec.europa.eu/roaming