Két hete járt le a határidő a regisztrációs adó különbözetének visszaigénylésére, néhány száz kérelem beérkezése és feldolgozása azonban még folyamatban van.

Hétfőig 30 ezer 800 kérelem érkezett, amelyből 20 ezer 198-at jogerősen elbíráltak, s ezek alapján eddig 4,2 milliárd forint adót utaltak vissza, 647 millió forint kamattal megfejelve – tájékoztatta a Független Hírügynökséget a VPOP. A várható végösszeg 7 milliárd forint lesz, ami alatta marad a várt 9-10 milliárdnak.

Akadtak, akik nem az adót kivető fővámvivatalban adták le igénylésüket, s előfordult, hogy valaki egy vámraktárban nyújtotta át kérvényét az ott lévőknek, akik továbbították a kérvényt a megfelelő helyre.

A visszaigénylés 2004. május 1-je és 2005. december 31-e között kivetett és megfizetett regisztrációs adóra vonatkozik. Az Európai Bíróság döntése alapján Magyarország uniós tagságának kezdetétől a közösségi szabállyal ellentétessé vált a magyar adó, mert annak kiszabásakor nem voltak tekintettel az autó értékére. Emiatt a behozott használt autók után magasabb adót kellett fizetni, mint a Magyarországon már nyilvántartásba vett hasonló paraméterű használt járművekre.

Hétfőig 20 ezer 198 jogerős határozatot hoztak meg a vámszervek, amely után a több, mint 4,8 milliárd forint visszafizetését elrendelték. Eddig 689 kérelmet utasítottak el. További 1761 ügyben még nem jogerős a határozat. A teljes becsült visszaigénylési összeg körülbelül 7 milliárd forint, ami kevesebb, mint a kormány által várt 9-10 milliárd. A visszaigénylés 73 ezer autóbehozatalt érint, ennek jóval kevesebb, mint fele a 30 800.

A visszaigénylés lehetőségének utolsó hetében 3 ezer beadvány érkezett a vámhatósághoz, ebből az utolsó napon 2 ezer.