Enyhítette korábbi büntetését a Főváros Bíróság, másodfokú jogerős ítéletben, annak a két fiatalnak, akiket a szeptemberi tömegoszlatáskor állítottak elő a Blaha Lujza téren.

A büntetlen előéletű huszonéves fiatalok egyikét garázdaság és rongálás miatt 1 év és 2 hónap, a másikat hivatalos személy elleni erőszak vádjával 2 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte az első fokon eljáró tanács. A másodfokon eljáró bíró mindkettejük esetében enyhítette a kiszabott büntetés mértékét, 8 illetve 14 hónapos felfüggesztett szabadságvesztésre.

A jogerős ítélet indoklását ismertető bíró mindkét esetben kihangsúlyozta a gyorsított eljárás során az első fokon eljáró testület az esetek túlnyomó többségében túlzó és megalapozatlan mértékű büntetéseket szabott ki, a lefolytatott tárgyalások több esetben eljárásjogi és büntetőjogi szabálytalanságokat is tartalmaztak. A tárgyalást vezető Somogyi Gábor azt is hozzátette a vádlottak többsége ha a szeptemberi eseményeken nem vett volna részt valószínűleg soha nem állt volna bíróság előtt.

Két a tavaly szeptemberi tüntetéssorozat alkalmával előállított fiatal büntetését is enyhítette a Fővárosi Bíróság jogerős ítéletében. A ma délelőtti tárgyalások mindkét vádlottját a szeptember 19-ről 20 ára virradó Blaha Lujza téri brutális rendőri intézkedések után állították elő.