A Bizottság korlátozásokkal kívánja megakadályozni a nem európai, energiapiaci szereplők térnyerését, hogy megelőzze azok „ellenőrizetlen hozzáférését” az unió igen érzékeny szektorához. Egyes elképzelések szerint akár stratégiai iparágnak is minősíthetik az uniós energiaszektort.

A Financial Times értesülései szerint az unió korlátozásokat kíván bevezetni, amelyek megakadályoznák, hogy az európai energiapiac átstrukturálása (a termelés és az elosztás tervezett szétválasztása) után fontos energiapiaci vállalatok külföldi kezekbe kerüljenek, vagy a harmadik országbeli befektetők döntő befolyást szerezzenek ezen cégekben.

Az uniós energiapiac átalakítása már régóta napirenden van: az Európai Bizottság 2007 januári tervezete a nagy energiavállalatok kisebb vállalatcsoportokra való szétszabdalását kezdeményezte 2009-re. Az előterjesztés célja az energiatermelés és elosztás elhatárolásával a verseny növelése volt, mivel Brüsszel szerint ezek az „energia-erődök” nem csak azt akadályozzák, hogy az EU hatékonyan lépjen fel a klímaváltozás ellen, de a verseny hiánya magasan tartja a fogyasztói árakat is.

A javaslat ugyanakkor komoly félelmeket kelt az európai energiapiaci szereplőkben: a termelés és az ellátás felosztása egyrészt valóban elősegíti a versenyt és megkönnyíti több szereplő piacra jutását, ám az európai cégek szerint nincs semmiféle garancia arra, hogy az ilyen módon piacra jutó külföldi szereplők nem szereznek döntő befolyást az unió számára stratégiailag fontos szektorban. Ezért ez a lépés könnyen sérülékennyé teheti az európai energiaellátást, mely „kiszolgáltatottá válhat harmadik országoknak nemcsak az ellátás szempontjából, de a szállítási útvonalak birtoklása által is” – fogalmaz egy napvilágra került belső bizottsági dokumentum.

A szigorítás egyébként egyfajta kölcsönösségi alapon elsősorban olyan nyersanyagban gazdag országokat sújtaná, mint Oroszország vagy Szaúd-Arábia, mely országokban az európai cégek már most is jelentős korlátozásokkal szembesülnek a különböző energiapiaci beruházások terén.
A tervezett szigorítás hírére Oroszország közölte, hogy minden lehetséges nemzetközi jogi úton megtámadja a tervezett diszkriminatív intézkedéseket, hogy biztosítsa az orosz cégek azonos feltételekkel történő hozzáférését az európai piacokhoz. Dimitri Peszkov, a Kreml helyettes sajtótitkára túlzottnak nevezte a tervezett korlátozásokat és hangsúlyozta: Európa és Oroszország az energia terén kölcsönösen függenek egymástól, és országa „mindig is megbízható partnere volt Európának, még a hidegháború legkeményebb évei alatt sem került sor az energiaszállítás beszüntetésére”.