Hogyan lehet egyszerűbbé és jobbá tenni a jogalkotást? – ezzel a kérdéssel foglalkozik Lévai Katalin szocialista képviselőnő jelentése, amelyről kedden szavaz az Európai Parlament plenáris ülése.

Az indokolatlanul bonyolult jogi környezet felszámolása kedvező a gazdasági tevékenységek, különösen a kis- és középvállalkozások számára – hangsúlyozza Lévai Katalin jelentésében, amelyről szeptember 4-én szavaznak a képviselők a strasbourgi plenáris ülésen.

A törvényhozás is állandó „karbantartásra” szorul, a tapasztalatokat be kell építeni az új jogszabályokba és az élet igényelte változtatásokat azonnal meg kell hozni – hangsúlyozta a képviselőnő, aki javasolja, hogy a jövőben minden új jogszabályt csak részletes hatástanulmányok mellékelésével lehessen meghozni – ez kötelező lenne a tagállamok kormányai számára is. Lévai Katalin szociális hatásvizsgálatot is ajánl, amely kötelezővé tenné a jogszabályok előzetes vizsgálatát a nemi esélyegyenlőség, a különösen érzékeny társadalmi csoportok, az etnikai kisebbségek, a gyermeküket egyedül nevelő szülők, idősek, tartósan beteg és fogyatékos emberek szempontjából is.

A túlszabályozás csökkentése becslések szerint a GDP másfél százalékával pezsdítené meg az európai gazdaságot. (Magyarország e téren lemaradásban van, a Világbank 175 országát üzleti környezet alapján rangsoroló listán Magyarország a 66-dik, ezen belül az adminisztratív ügyintézést tekintve a 143. helyen áll). A bürokrácia csökkentése, a jogszabályok egyszerűsítése, átlátható, kiszámítható feltételek biztosítása ugyanakkor az állampolgárok számára is emberközelivé és megismerhetővé teszi az Uniót.