Az EP csütörtökön elfogadott jelentése nagyobb koherenciát vár az Európai Bizottságtól és a Tanácstól a harmadik országokkal folytatott emberi jogi párbeszédben és konzultációban. A képviselők azt is kérik, hogy a parlamentet megfelelően tájékoztassák az aktuális tárgyalásokról.

Az Elena Valenciano Martínez Orozco (szocialista, spanyol) által készített jelentés szerint az emberi jogok védelménél a politikaiak mellett foglalkozni kell a szociális, környezetvédelmi, gazdasági, kulturális természetű jogokkal is. A szövegben az áll, hogy a harmadik országokkal folytatott emberi jogi párbeszéd nem alapulhat geopolitikai, geostratégiai szempontokon.

Az EP számos ajánlással fejlesztené az EU emberi jogi tevékenységét. Így például a képviselők világos kritériumrendszer alapján határoznák meg, hogyan lehet kezdeményezni, felfüggeszteni, vagy berekeszteni az emberi jogi párbeszédet az egyes államokkal.

A parlament megvizsgálná a párbeszéd megkezdésének lehetőségét Szíriával és Líbiával, a Kínával való kereskedelmi kapcsolatokat „emberi jogi reformokhoz” kötné, és Oroszország kapcsán is megfelelő mechanizmusokkal ellenőrizné, teljesíti-e emberi jogi vállalásait Moszkva.

Tabajdi: megengedhetetlen, hogy nem foglalkoznak a nemzeti kisebbségekkel

A vitában felszólaló Tabajdi Csaba (szocialista) azt mondta, az unió koncepcionális hiányosságai között sorolta, hogy „például Kína esetében joggal kifogásoljuk az emberi jogi sértéseket vagy a vallásszabadság korlátozását, de meg sem említjük, hogy 700 millió falun élőnek nincs társadalombiztosítása és nincs nyugdíja”.

„Megengedhetetlen, hogy az egész jelentésben nincs szó a nemzeti kisebbségek ügyéről, nincs szó a migráns kisebbségek, a nyugat-európai migráns kisebbségek ügyéről. (…) El kellene mennie az Európai Parlamentnek néhány szemináriumra az Európa Tanács épületébe, hogy megtanulja végre, hogy az emberi jogok és a kisebbségi jogok, az két teljes különálló terület” – fogalmazott Tabajdi.

„Ha az Európai Parlament és az Európai Unió nem vált szemléletet, akkor képtelen lesz a nemzetközi problémák, a nemzetközi konfliktusok kezelésére” – mondta a politikus, hozzátéve: „söpörgethetnénk a saját házunk táján, a megoldatlan nemzeti kisebbségek ügyében, itt Európában”.