Sólyom László köztársasági elnök napirend előtti felszólalásával kezdődik hétfő délután a parlament őszi ülésszakának első ülése. A Köztársasági Elnöki Hivatal korábbi tájékoztatása szerint Sólyom László a demokratikus államszervezet értékeinek megerősítésről kíván beszélni.

Várhatóan Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is felszólal majd. A hétfői ülés napirendjén lesz egyebek mellett a vagyontörvény, amelyet az államfő nem írt alá nyáron, visszaküldte megfontolásra. Az ülés 13 órakor kezdődik.

Az őszi ülésszak december 21-ig tart, körülbelül 40 törvényjavaslatot tárgyalnak majd meg a képviselők karácsonyig. Az előzetes tervek szerint október közepétől az Országgyűlés szerdánként is ülésezik majd, vagyis a megszokott 2 helyett 3 naposak lesznek a plenáris ülések. A jövő évi költségvetést október 15-16-án, és 25-26-27-én tárgyalják a képviselők, a zárószavazás várhatóan december 17-én lesz. Szeptember 24-i ülésen választanak általános ombudsmant a képviselők, a köztársasági elnök erre a posztra Szabó Mátét jelölte.

Hétfőn lesz a zárószavazása az állami vagyonról szóló törvénynek, amelyet június 25-én fogadott el az Országgyűlés, de a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte. A köztársasági elnök arra hivatkozva nem írta alá a törvényt, hogy a jogszabály által létrehozandó Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács tagjai hat évre nyernének megbízatást, hosszabb időre, mint egy kormányzati periódus. Ugyanakkor olyan hatáskörök gyakorlására kapnak felhatalmazást, amelyek a mindenkori kormány felelősségi körébe tartoznak.

Ugyancsak hétfőn lesz napirenden a települési önkormányzatok többcélú kistérségi társulásáról szóló törvény módosítása is, amelyet június 18-án fogadott el a Ház, de az államfő ezt is visszaküldte megfontolásra. Sólyom László szerint a jogszabályt úgy módosította a parlament, hogy néhány olyan kistérségi átsorolás is belekerült, amelyeket a helyi képviselő-testületek nem kezdeményeztek. Márpedig a kistérségi beosztás megváltoztatásának rendjét a kistérségi társulásokról szóló törvény, valamint annak végrehajtási rendelete úgy szabályozza: másik kistérségbe történő átsorolást a település önkormányzatának képviselő-testülete kezdeményezheti.