Szeptember 11-én, kedden az Európai Bizottság elfogadta az Európai Unióban betiltott légitársaságok 2006. márciusában létrehozott és ez év júliusában már módosított közösségi listájának ötödik frissítését.

Az új lista a régi helyébe lép és azonnal elérhető a Bizottság internetes honlapján. A listán keresztül a Bizottság két újabb, kevéssé biztonságosnak ítélt légitársaság, az ukrajnai Ukrainian Mediterranean Airlines, illetve az iráni Mahan Air működését tiltja be az Európai Unióban.

„Az újabb frissítés ismételten arra mutat rá, hogy a feketelista olyan aktívan működő eszköz, amelyhez a Bizottság a háromhavi felülvizsgálat kivárása nélkül is folyamodhat, ha szükségesnek ítéli”, hangsúlyozta Jacques Barrot, a Bizottság közlekedésért felelős alelnöke.

 A több tagállamból érkezett értesítés alapján a Bizottság meghallgatta mind a Ukrainian Mediterranean Airlines és a Mahan Air légi fuvarozókat, mind pedig a felügyeletükért felelős nemzeti polgári közlekedési hatóságokat. Ezenkívül konzultált a munkáját a témában segítő és a tagállamok repülésbiztonsági szakértőiből álló bizottsággal is, amely egyhangúlag szavazott a tiltó intézkedések elfogadása mellett.