Új eljárást dolgoztak ki a szerződések, végrendeletek hitelességének megállapításához a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet szakemberei. A módszerrel már 100 százalékos biztonsággal megállapítható, hogy érvényes-e az aláírással ellátott dokumentum.

Gál Tamás, igazságügyi vegyészszakértő elmondta: infravörös mikroszkóppal kapcsolt, úgynevezett spektrofotométerrel a vonalak kereszteződési pontjában vizsgálják a felül lévő réteg festékanyagának kémiai összetételét. A kémiai összetétel alapján egyértelműen megállapítható, hogy a nyomtatott szöveg, vagy az aláírás került előbb a papírra. Máshol is próbálkoznak a kémiai összetétel elemzésével, de ilyenkor általában a papír anyaga befolyásolja a vizsgálat eredményét. A kutatóintézetben alkalmazott eljárással azonban ez is kiküszöbölhető.

Az új analitikai módszert egyelőre csak a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet vegyészei alkalmazzák. Elterjedésével a peres ügyekben az aláírások hitelességét minden esetben objektív szakértői vélemény támaszthatja alá.

Jóhiszeműen

Gyakran előfordul ugyanis, hogy fontos dokumentumokat jóhiszeműen, kitöltetlenül írnak alá emberek. Később azonban a szerződésre, vagy a végrendeletre nem az előzetes megegyezés szerinti szöveg kerül. A bírósági eljárásban ilyenkor a bűnügyi szakértők segítségét kérik. Abban az esetben, ha a nyomtatott szöveg és az aláírás érintkezik, a szakértők azt vizsgálják, hogy melyik került először a papírra.

Az okmány-és írásszakértők által eddig alkalmazott műszeres vizsgálatnál az eredmények kiértékelése bizonyos fokig szubjektív volt, ezért gyakran született ugyan abban az ügyben ellentétes szakértői állásfoglalás. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetének munkatársai olyan eljárást alkalmaznak, amellyel objektív szakvélemény készülhet.