Hamarosan megalakul a Nemzeti Eurókoordinációs Bizottság, melynek feladata az euró bevezetésének technikai előkészítése lesz. A testület dolgozza majd ki az euróra való átállás tervét, amelyet évente aktualizál. Az euró bevezetésének céldátumát azonban továbbra sem tűzi ki a kormány, de 2009-re teljesíteni akarja a maastrichti kritériumokat.

Az euró bevezetéséhez a tagállamoknak tervet kell készíteniük, amely az új valutára történő átváltás keretrendszerét és kulcsfontosságú elemeit tartalmazza. Az átállási terv kidolgozása a Nemzeti Eurókoordinációs Bizottság feladata, melynek elnöke a pénzügyminiszter, társelnöke a jegybank elnöke lesz. A bizottság az euró bevezetése előtt konkrét szakmai javaslatokat készít a közszféra és a magánszféra számára.

Veres János megerősítette: az euró bevezetésének céldátumát továbbra sem tűzi ki a kormány, ugyanakkor 2009-ig teljesíteni akarja a maastrichti kritériumokat. Ezután Magyarországnak – mint minden eurót bevezetni kívánó országnak – két évet kell majd eltöltenie az euró előszobájának számító ERM-2 rendszerben, ami alapján legkorábban 2011-ben térhet át hazánk is a közös valuta használatára.