A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2007. szeptember 12-én előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott négy sütőipari vállalkozásnál: a Zalaco Zrt., a Nyírség-Hasso Kft. és a Szolnoki Sütőipari Zrt. székhelyén, illetve a Kurdy Family Kft. andornaktályai telephelyén.

A helyszíni vizsgálatra a Magyar Pékszövetség (Szövetség) ellen Vj-57/2007. ügyszámon, 2007. májusában indult és jelenleg is folyamatban lévő versenyfelügyeleti eljárás keretében került sor, mert említett vállalkozások a Szövetség jelenlegi, illetve volt tagjai.

A helyszíni vizsgálattal egyidejűleg a Zalaco Zrt.-t, a Szolnoki Sütőipari Zrt.-t és a Kurdy Family Kft.-t a GVH a Szövetség ellen folytatott eljárásba bevonta, mert azok 17 más szövetségi taggal együtt feltehetően olyan megbeszélésen vettek részt, ahol a kenyér- és pékáruk átadási árára vonatkozó bizalmas üzleti információkat osztottak meg egymással.

Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle lehetőségét a GVH számára – hasonlóan más EU tagállami versenyhatóságokhoz -, melyet a versenytörvény biztosít. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a Szövetség a valószínűsített jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárásokra biztosított időtartam 180 nap, amely azonban – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal 180 napos időtartammal meghosszabbítható.