Drasztikus büntetésre számíthatnak jövőre az adójogszabályok megsértői. Ha valaki például nem adja le időben az adóbevallását, az eddigi 100 ezer forint helyett akár 200 ezer forintra is büntethetik. Ugyanezért a cégeknek félmillió forintos bírság jár majd. A számlát nem adó vállalkozások egymillió forintos bírságra számíthatnak, és fizetniük kell a feledékeny pénztárosoknak, eladóknak is.

Ha az eladó nem ad nyugtát, akkor a Pénzügyminisztérium tervei szerint a pénztárost is megbüntetnék, minimum tíz-, maximum ötvenezer forintra. Eddig az ellenőrzéskor gyakran egymásra mutogatott a pénztáros és a főnök. Az Országos Kereskedelmi Szövetség is egyetért a szigorítással, de azt mondják, a pénztáros sokszor tehetetlen.

Nem egyszer hallani olyan esetről, amikor a vállalkozás vezetője kényszeríti az alkalmazottat, hogy – mondjuk – minden ötödik esetben ne adjon nyugtát – mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Ahol nem adnak nyugtát, feketemunkásokat találnak, vagy nem tudják igazolni az áru eredetét, ott bírságolnak az ellenőrök – az eddigi 200 ezer forint helyett akár egymillió forintra. Ezen felül be kell fizetni az elmaradt járulékokat is, melyek összegét a revizorok fogják megbecsülni.