Andris Piebalgs energiaügyi biztos szeptember 14-ei beszédében a Nabucco gázvezeték melletti határozott európai elköteleződést sürgette. A projektnek köszönhetően a közép-európai gázellátást új ellátókon keresztül fogja biztosítani.

Egy, a magyar kormány támogatását élvező konferencián tartott pénteki beszédében Piebalgs biztos úr hangsúlyozta, hogy a Nabucco az egyetlen a négy elsődleges fontosságú energetikai projekt közül, amelyhez koordinátori támogatást biztosítottak. Jozias van Aartsen, a Nabucco újonnan kinevezett koordinátora szintén részt vett a konferencián.

„E Budapesten tartott konferencia jól mutatja Európa egységét azon elhatározásban, hogy a kulcsfontosságú projekt tovább fejlődjön és elősegítse arra irányuló erőfeszítéseinket, hogy gázellátási forrásaink és útvonalaink minél számosabbak legyenek”- jelentette ki Piebalgs biztos úr.

Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök és Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter Ausztria, Bulgária, Románia és Törökország minisztereivel, valamint az iparág képviselőivel, a nemzetközi pénzintézetekkel és a szaksajtóval együtt szintén részt vett e nagyszabású konferencián.

A Nabucco projekt 3300 kilométernyi vezeték mellett évi harminc milliárd köbméter tervezett maximális kapacitásra terjed ki, és a Közel-Kelet, illetve a Kaszpi-tenger régiójának termelőin keresztül biztosítaná az európai gázellátást. A vezeték nyugati végződése az ausztriai Baumgarten an der March gázkereskedelmi központban lesz.

A munkálatokat várhatóan 2009-ben kezdik meg és 2012-ben fejezik be. A Nabucco projekt az EU transzeurópai energiahálózati programjának része, sőt a 2007. március 24-i európai tanácson koordinátori segítségnek örvendő elsődleges fontosságú projektnek minősítették.

Tulajdonképpen ez volt az első olyan nagyszabású esemény, amelyen Jozias van Aartsen a múlt szerdai (szeptember 12.), Bizottság általi kinevezését követően immáron a Nabucco koordinátoraként vett részt. Jozias van Aartsen korábban Hollandia külügyminisztere volt.